Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'interior del centre d'atenció als menors víctimes d'abusos sexuals a Tarragona

El Govern obre a Tarragona una unitat pionera d'atenció integrada a menors víctimes d'abusos sexuals

El centre es basa en el model Barnahus, molt estès al nord d'Europa i que pretén evitar la revictimització

Imatge de l'interior del centre d'atenció als menors víctimes d'abusos sexuals a Tarragona
Tarragona acull un centre pioner en atenció als menors víctimes d'abusos sexuals | Govern

El Complex Educatiu de Tarragona compta amb la primera unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals de Catalunya. El projecte està basat en el model Barnahus, on tots els departaments que intervenen en un cas d'abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre, evitant així que l'infant s'hagi d'anar desplaçant als diferents serveis involucrats i haver de passar el tràngol de repetir la seva història. Es tracta d'un model que està molt estès als països nòrdics però que és pioner al sud d'Europa. Des que es va posar en marxa a l'abril, la unitat tarragonina ha atès 33 víctimes. Si els resultats de la prova pilot són satisfactoris, el Govern preveu obrir més centres en altres indrets del país.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, han visitat el projecte aquest dimecres. La unitat s'ubica de moment en un emplaçament provisional i la intenció és que s'instal·li definitivament en un espai de nova construcció en el mateix Complex Educatiu de Tarragona.

El Homrani ha destacat que es tracta d'un projecte pioner, tant a Catalunya com a l'estat espanyol, per donar una atenció integrada «a infants i adolescents que han patit la xacra més gran que tenim com a societat: els abusos sexuals». L'interès superior, ha subratllat el conseller, és posar l'infant «al centre de la intervenció».

El centre té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un «espai amigable». Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de set persones, més altres professionals que s'hi desplaçaran quan calgui o que hi connectaran per vídeoconferència per evitar que sigui la víctima i la seva família qui hagi de recórrer les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: la comissaria, el jutjat, el servei d'infància o el centre mèdic.

Amb l'objectiu d'evitar la «revictimització» s'hi desplaçaran les unitats corresponents dels Mossos d'Esquadra, l'equip del Departament de Justícia encarregat de la prova preconstituïda i psicòlegs clínics destinats als centres de salut mental infanto-juvenil per al tractament psicoterapèutic inicial a les víctimes i les seves famílies, si cal. El projecte implica cinc departaments del Govern —Treball, Afers Socials i Famílies, Salut, Educació, Justícia i Interior—.

No és tracta d'un espai d'internament, sinó que té caràcter ambulatori. En aquest sentit, es faran les sessions de seguiment que siguin necessàries, ja sigui amb l'infant i/o amb la família, mentre no es faci el diagnòstic de la situació i l'orientació terapèutica de la víctima, segons ha explicat la directora de la DGAIA, Ester Cabanes.

La intervenció inclou l'avaluació psicosocial, la investigació policial, l'exploració medico-forense de la víctima, l'entrevista, a més d'informar i assessorar la judicatura i la fiscalia. Els professionals del servei intervenen tant en casos de sospita com de certesa i ja s'han atès una trentena de víctimes per via telemàtica, atès el context de pandèmia.

Les instal·lacions que s'han obert a Tarragona disposen de sales d'espera per protegir la privacitat de l'infant i equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etcètera adients a l'edat i necessitats dels usuaris petits i grans. Les estances són adequades per a l'entrevista forense i l'entrevista d'exploració, així com per a les entrevistes familiars, i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació. També hi ha cuina office, lavabo, una sala d'exploració mèdica i despatxos.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha recordat que la violència basada en l'abús sexual sol donar-se en l'àmbit de la família o de l'escola, i ha insistit que aquest centre Barnahus és «una eina d'acompanyament a les víctimes i de reparació». El conseller ha cridat a lluitar-hi «amb contundència» i sense «cap mínim mirament».

Barnahus és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Aquesta entitat ha col·laborat en la posada en marxa del servei de Tarragona amb assessorament i formació. En aquest sentit, el centre de Tarragona servirà de «prova pilot», però l'objectiu del Govern és poder crear noves unitats arreu del territori.