Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la reconstrucció del Circ a la plaça dels Sedassos de Tarragona.

Les obres de les grades del Circ a Sedassos, inacabades, es tornaran a licitar tres anys després

L'Ajuntament recuperarà aquest mes la titularitat de l'obra, després d'haver sancionat reiteradament l'empresa adjudicatària | No es descarta la retirada de les grades, però la ciutadania ho decidirà

Imatge de la reconstrucció del Circ a la plaça dels Sedassos de Tarragona.
Les obres de les grades del Circ a la plaça dels Sedassos, inacabades, es tornaran a licitar 3 anys després. | TarragonaDigital

Les obres de reconstrucció de les grades del Circ a la plaça dels Sedassos de Tarragona es tornaran a licitar tres anys després. L'Ajuntament recuperarà la titularitat de les actuacions, després d'haver sancionat reiteradament l'empresa adjudicatària per incompliment de contracte. De fet, les obres estan inacabades: encara resta instal·lar la tanca perimetral i tractar la fusta. El març de 2017 van començar els treballs per transformar l'espai, xifrats en més de 240.000 euros i finançats, en part, pel Ministeri de Foment a través de l'1,5% Cultural. Es tracta d'una recreació impulsada pel govern de l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros que ha aixecat polseguera i que, a més, no concorda amb el Pla Director del Circ. Ara, el consistori apostarà perquè la ciutadania decideixi l'ús de l'espai i el futur d'aquest, atès que no es descarta la retirada de les grades. 

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

La recreació del Circ a Sedassos, una actuació en desacord amb el Pla Director del monument

La correcció del Pla Director del Circ de l'any 2017, document que mai s'ha arribat a executar, no contemplava la recreació de les grades del Circ a la plaça dels Sedassos. De fet, en aquest punt, es recomanen estudis sobre la reducció de la privatització de l'espai públic, l'ampliació de la zona arqueològica pública i la connexió de les grades amb els horts urbans propers, la museïtzació de l'espai interior de les voltes i la conservació, restauració i manteniment de les restes interiors i exteriors de la grada.

Tot plegat per, després, intervenir en tres fases: en primer lloc, amb caràcter prioritari, per garantir la conservació i el manteniment de les restes; en segon lloc, per posar en valor els jaciments amb més excavacions estratègiques i la pertinent museïtzació; i, per últim, per fer intervencions urbanístiques que redueixin la privatització de l'espai públic. La recreació va ser, doncs, una decisió que va passar per sobre de tres fases recomanades pels tècnics.

Imatge de les grades del Circ a Sedassos.
La intervenció a les grades del Circ de la plaça dels Sedassos només afecta una petita part del monument. | TarragonaDigital

De fet, l'investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Josep Maria Macias, ja va alertar un any després de l'inici de les obres que, «poc a poc, Tarragona es va convertint en un referent de les polítiques de restauració i musealització del Patrimoni Històric mundial. I aquí som tan generosos que no volem ensenyar com es fan bé les coses, sinó que impartim un mestratge de com no s’haurien de fer mai». Ho va fer en un article al Fet a Tarragona, on qüestionava l'actuació i es preguntava, entre altres coses, si no seria més adient haver realitzat la reconstrucció a la capçalera del Circ.

En el mateix sentit s'expressa, per exemple, la CUP de Tarragona. La regidora Eva Miguel, llicenciada en història i doctora en Arqueologia, defensa que «aquest despropòsit no hauria tingut lloc si la gestió del patrimoni s'articulés des d'una taula amb totes les administracions i entitats». Miguel denuncia que «es tracta d'una altra gran runa tancada a la ciutat», i que «el més adient seria retirar-la». A més, critica que «la intervenció només afecta a una petita part i uns metres més enllà el monument segueix brut i oblidat». 

Dos anys i nou mesos d'obres, grades tancades i nou contracte

Les obres de les grades van començar el 3 de març de 2017. L'empresa adjudicatària va ser Tecno Conrad SL, qui teòricament havia d'executar el projecte en un termini de sis mesos. Les obres es van allargar fins als deu mesos i, de fet, el consistori no les va recepcionar fins el 19 de juny de 2018. Però realment les obres no estaven acabades, atès que encara no s'ha instal·lat la tanca perimetral ni s'ha tractat la fusta  perquè tingui un to envellit, tal com s'incloïa al contracte. 

L'actuació de Tecno Conrad SL ha acabat als jutjats, després de la denúncia interposada pel consistori. Aquest mes de desembre, l'Ajuntament recuperarà la titularitat de les obres amb la voluntat d'acabar-les. Ja fa dos anys i nou mesos que van començar els treballs i un any i mig des que el govern socialista, amb la regidora Begoña Floria al capdavant de Patrimoni, va instal·lar tanques de protecció «provisionals». L'actual equip de govern, amb el regidor Hermán Pinedo com a responsable de l'àrea de Patrimoni, tornarà a licitar les obres per finalitzar-les.

Tanca perimetral de seguretat a les grades del Circ de la plaça dels Sedassos.
Tanca perimetral de seguretat caiguda a les grades del Circ de la plaça dels Sedassos. | TarragonaDigital

Procés participatiu i possible retirada de les grades

Des de la regidoria de Patrimoni informen que la voluntat és engegar un procés participatiu ciutadà per decidir què fer amb les grades. De moment, no hi ha cap projecte pensat per aquest espai.  El govern socialista planejava fer-hi visites guiades pels turistes i instal·lar càmeres de videovigilància per evitar actes incívics. Gairebé tres anys després, el futur de la recreació podria ser un altre ben diferent. Això es deu al fet que Hermán Pinedo no ha descartat la retirada de les grades. «Tot dependrà del funcionament que tinguin», informen des de la regidoria. Així doncs, l'any vinent serà crucial per saber què passarà amb aquesta reconstrucció polèmica.