Pla general de les organitzadores llegint les fitxes d'ingrés a la presó de les 11 dones mortes al convent Les Oblates durant el franquisme

Homenatgen les onze dones mortes durant el franquisme al convent-presó Les Oblates de Tarragona

També es recorda Elisa Cardona, l'única dona afusellada a la demarcació tarragonina

El Fòrum de Tarragona per la Memòria ha homenatjat aquest diumenge les onze dones mortes al convent Les Oblates durant la dictadura franquista. L’homenatge, que s’emmarca en els actes de commemoració del 8-M, ha estat breu per adaptar-se a la situació de pandèmia. Les organitzadores han llegit les fitxes d’ingrés de les republicanes mortes i també han recordat Elisa Cardona, l'única dona afusellada a la demarcació.

El 6 de juny del 1939, unes 150 dones van ser traslladades al convent des de la presó provincial de Pilats perquè aquest centre estava saturat de presos. «Cal fer molta pedagogia, sobretot a les generacions més joves que no saben que aquest convent va ser una presó», ha afirmat a l’ACN Montse Sans, la coordinadora de l’entitat.

Teodora Prieto Gutiérrez; Francisca del Pilar Polo; Dolores Díaz Vale; Mercedes Velasco Cabezas; Ernestina Sobredo Archel; Carmen Lucas Rangel; Ana Gómez Pérez; Aurora Recas Crespo; Amparo Alegra Garza; Emiliana González Sánchez i Maria Grau Mondet. Aquestes són les onze dones mortes al convent Les Oblates i que van ser enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. Totes elles procedien de presons estatals de l'entorn de Madrid i eren originàries de municipis com Caceres, Zamora, Lugo o Saragossa. Eren dones d'entre 20 i 60 anys a les quals les van acusar d'un delicte d'auxili a la repressió.
 

Pla general de les organitzadores llegint les fitxes d'ingrés a la presó de les 11 dones mortes al convent Les Oblates durant el franquisme
L'acte l'ha organitzat el Fòrum de Tarragona per la Memòria | ACN

Per novè any consecutiu, el Fòrum de Tarragona per la Memòria ha recordat aquestes dones amb la lectura de l'expedient d'ingrés a la presó al portal del Carro, just davant del convent de Les Oblates en un acte breu i sobri. L'entitat ha defensat que les preses mortes no poden caure en l'oblit davant una cinquantena de persones. «Sempre es parla de la repressió masculina, dels homes que van marxar a l'exili, que van ser empresonats i afusellats, creiem que les dones s'han de seguir reivindicant amb actes com aquest, malgrat que és un any complicat», ha subratllat Sans.

La coordinadora de l'entitat ha recordat que les preses van viure amb condicions «deplorables», ja que el convent no estava adaptat i tenia poca capacitat. També ha explicat que hi havia escassetat de menjar i que moltes d'elles van patir gana per la manca de xarxa familiar. «Van patir soledat, hi havia càstigs físics, les feien formar cada dia hivern i estiu i cantar 'Cara al sol'. A banda de la repressió física, també era molt important la psicològica», ha afegit Sans.

De fet, l'organitzadora ha assenyalat que la presó provincial de Pilats, on hi havia empresonats homes i dones, va quedar «ràpidament molt poblada». Per aquest motiu, el 6 de juny del 1939 es va decidir traslladar unes 150 internes cap al convent de Les Oblates. «La repressió s'inicia abans que acabi la guerra; i al convent hi comencen a arribar dones d'altres parts de l'estat espanyol, hi ha una deslocalització de preses», ha resumit.

L'acte, que ha començat amb el 'Cant dels Ocells' de Pau Casals i ha acabat amb els Segadors, també ha servit per homenatjar Elisa Cardona, l'única dona afusellada a les comarques tarragonines. Ella va ingressar a la presó de Pilats, on va ser condemnada a mort. «Cada any la tenim present per ser malauradament l'única dona afusellada a la demarcació, pensem que cal reivindicar-la i recordar», ha recalcat Sans.

A banda d'aquest acte emmarcat en les accions per commemorar el 8-M, els col·lectius feministes de les Terres de l'Ebre també han organitzat aquest diumenge matí cinc caminades als municipis d'Alcanar, Amposta, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar i la Sénia.