Imatge dels responsables de l'estudi sobre el càncer de cap i coll davant l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

L'Hospital Joan XXIII liderarà un estudi per millorar el tractament d'un càncer

La investigació estudiarà la validesa de les biòpsies líquides i gasoses per aconseguir un diagnòstic menys agressiu del càncer de cap i coll

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona liderarà un estudi per diagnosticar i tractar el càncer de cap i coll de forma menys invasiva. Els seus responsables tenen l’objectiu de conèixer amb més exactitud la «identitat» d’aquests tumors i provar la validesa de les biòpsies líquides i gasoses, a través de la saliva o l’alè, per fer el procés més eficaç i personalitzat.

La recerca s’iniciarà el pròxim gener i durarà tres anys i hi participaran entre 500 i 600 pacients de nou centres d’arreu d’Espanya —l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, els hospitals Clínic i de Sant Pau de Barcelona, l'Hospital Central d'Asturias, l'Hospital de Donostia, l'Instituto Valenciano de Oncología, l'Hospital San Pedro de Logroño, La Paz, de Madrid, l'Hospital de Santa Tecla i del Verge de la Cinta de Tortosa.

El projecte ha rebut una subvenció d'un milió d’euros del Ministeri de Ciència i Innovació.

Tumors molt agressius

El càncer de cap i coll és el sisè amb més incidència a escala mundial. A Catalunya es diagnostiquen 1.500 casos cada any i a l'Estat Espanyol uns 15.000, segons dades facilitades pels responsables de l'Hospital Joan XXIII. Aquests tipus de tumors són molt agressius i estan relacionats amb factors de risc com ara el tabac, l'alcohol i el papil·loma humà.

Apareixen a l'àrea de la boca, la llengua, el nas, la gola i la faringe i les glàndules salivals. Si es detecta i es tracta a temps, té més possibilitats de curació i, d'aquesta manera, el pacient podria evitar, en alguns casos, haver de sotmetre's a cirurgies agressives o a teràpies amb una alta toxicitat per a l'organisme, com ara la radioteràpia o la quimioteràpia.

Procediments de diagnòstic molt invasius

El responsable del Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll i cap de secció del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital Joan XXIII, Francesc Xavier Avilés, ha explicat que un dels principals problemes d'aquest càncer és que els procediments mèdics per diagnosticar-lo són molt invasius perquè s'han de fer a través de biòpsies que impliquen entrar a quiròfan, ja que s'extreuen fragments del cap o del coll.

En aquest sentit, Avilés ha remarcat que necessiten eines més personalitzades, com tenen altres tipus de càncers —com el de mama—, per personalitzar els tractaments. «Avui en dia, fem un tractament molt genèric, molt agressiu i fins i tot tenim un 40% de resistència d'aquest tractament, és a dir, hi ha un 40% d'aquestes persones que els haurem de fer cirurgies de rescat».

«Ens trobem que encara no som prou bons coneixent aquest tumor per personalitzar aquest tipus de tractament», ha lamentat. Per aquest motiu, la recerca que lidera l'expert se centrarà en dues parts, la primera a investigar i conèixer més sobre el comportament d'aquests tumors, i la segona a provar la validesa d'eines menys invasives, com són les biòpsies líquides i gasoses.

Biòpsies revolucionàries

Avilés ha apuntat que la incorporació d'aquestes biòpsies revolucionaria l'abordatge d'aquestes malalties, ja que ara mateix cap hospital del món hi recorre. «Cada vegada s'està utilitzant més la biòpsia líquida, amb anàlisis de femta o orina, tothom veu lògic investigar la femta en un càncer de còlon, per això, també ens ho va semblar amb la saliva, la qual podria ser una matriu de biòpsia liquida», ha remarcat.

Alhora, ha assenyalat que provar la validesa amb l'alè serà tot una novetat. «A l'alè hi tenim substàncies volàtils que són derivades dels bacteris, inclús d'un tumor de boca o a les cordes vocals, les quals podem detectar amb màquines que ja tenim», ha destacat.