Amfiteatre de Tarragona

La Unesco toca el crostó a Tarragona pel patrimoni romà: «Cal concretar les inversions»

El responsable a Espanya d'Icomos, organisme assessor de la Unesco, Jordi Tresserras, assegura que «hi ha hagut un relaxament molt gran»

El patrimoni romà de Tarragona està en el punt de mira d'Icomos, l'organisme consultiu de la Unesco pel que fa a monuments i patrimoni cultural. Segons ha explicat aquest dimecres el diari 'La Vanguardia', la perforació de la Torre de Minerva per instal·lar-hi una bastida ha estat la gota que ha fet vessar el got. En aquest sentit, la falta d'inversions i el dèficit en el manteniment és el que més preocupa.

Segons ha advertit Jordi Tresserras, president d'Icomos a Espanya, «hi ha hagut un relaxament molt gran i ha de visualitzar-se un canvi important en la gestió d'aquests monuments». La perforació del relleu de Minerva, el passat mes de juliol, se suma a altres qüestionades intervencions realitzades al patrimoni romà en els darrers temps.

En aquest sentit, el citat mitjà assenyala la instal·lació d'una estructura de ferro al Teatre Romà per part de la Generalitat o el cobriment amb fusta a les graderies del Circ a la plaça dels Sedassos per part de l'Ajuntament de Tarragona.

Descoordinació entre administracions

Un dels hàndicaps més importants que ha tingut la gestió del patrimoni a Tarragona és la descoordinació entre administracions i institucions. L'any passat es va posar fil a l'agulla amb la creació de la Taula de Gestió del Patrimoni, que reuneix l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat, així com la Reial Societat Arqueològica, la URV, l'ICAC o Icomos.

En aquest sentit, Jordi Tresserras ha assegurat que «la taula millora la situació, però hi ha molts projectes pendents, com el Museu, una solució per a l'Amfiteatre, les Fonts dels Lleons o la Tabacalera». El responsable d'Icomos ha afegit que «veiem bones intencions, però cal concretar inversions, ja que la Unesco ha de visibilitzar un compromís més ferm i cal exigir un pla d'inversions».

Cal recordar que, el passat estiu, la Unesco va retirar el títol de Patrimoni Mundial a la ciutat de Liverpool, un fet que afegeix pressió al cas de Tarragona. En principi el títol de Patrimoni de la Humanitat del conjunt romà de Tarraco no corre perill, però durant el 2022 s'han de presentar els informes periòdics a la Unesco i encara hi ha deures pendents.

Hermán Pinedo: «El patrimoni mai havia estat una prioritat per l'Ajuntament de Tarragona»

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha assegurat al diari 'La Vanguardia' que «el patrimoni mai havia estat una prioritat per l'Ajuntament de Tarragona, no hi ha hagut pressupost, no s'ha fet el manteniment necessari i ara hi ha problemes estructurals». En aquest sentit, Pinedo ha afegit que «necessitem un pla de conservació per a posar al dia els monuments, però no es podrà fer ni dos ni en vuit anys».

En aquest sentit, durant el 2021 s'han fet inversions a l'Amfiteatre, reobert aquest passat estiu després de dos anys tancat parcialment, la Torre del Pretori, la Muralla i el Fòrum Provincial. Caldrà veure, però, quina serà la situació durant el 2022, ja que la situació econòmica de l'Ajuntament és molt complicada després que aquest dimarts no s'aprovés l'increment de l'IBI i la taxa de la brossa.