Les mocions polítiques les carrega el dimoni i fins i tot propostes benintencionades, com la que va presentar el grup municipal d'En Comú Podem al plenari ordinari de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest mes de novembre, poden ferir sensibilitats igual de legítimes que aquelles que es volien defensar.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
En Comú Podem va dur a debat una proposta de suport al poble sahrauí, «un poble vulnerat, oprimit i espoliat durant 45 anys. El dret internacional empara perfectament el seu dret a l'autodeterminació i fer-lo efectiu evitaria l'esclat d'un conflicte bèl·lic». A més a més, la moció dels socis del govern municipal tarragoní arribava pocs dies després del greu incident al consolat del Marroc a València on, simpatitzants del poble sahrauí, van retirar la bandera oficial per col·locar la del Sàhara.
El debat va comptar amb gestos de suport explícits a la independència del Sàhara per part de consellers tarragonins, com la portaveu de les anticapitalistes, Laia Estrada, que va intervenir amb una bandera dels sahrauís darrere seu. Així mateix, el document comptava amb el suport d'entitats tarragonines, com ara el projecte educatiu 'Una finestra al món - Sàhara lliure'. La moció va ser aprovada i, de manera gairebé automàtica, es van convocar dues manifestacions, de signe totalment contrari, aquest passat diumenge a Tarragona: a favor de la independència del Sàhara i a favor de la integritat territorial del Marroc.
Moments d'alta tensió
La consellera de la CUP, Laia Estrada, va assegurar, sobre la coincidència de les dues manifestacions, que durant les protestes: «com era de preveure, s'ha assetjat a alguns saharauís». El posicionament tant clar, i rotund, del consistori de Tarragona en un problema històric com el del Sàhara, ha portat al col·lectiu magrebí a dir prou i demanar respecte.
Aicha el Gourgi, presidenta de l'associació 'Alianza para las libertades', ha explicat a aquest mitjà que «la moció que es va aprovar, és la moció de la vergonya». Aicha el Gourgi ha mantingut, els darrers mesos, relacions de col·laboració amb el consistori, sent peça clau per desencallar el greu problema social del 'Rancho Grande' al barri del Serrallo.
El malestar per la posició del consistori ha portat a part del col·lectiu magrebí a plantejar-se una manifestació, «si cal, sense avisar», a la plaça de la Font, la seu de l'Ajuntament de Tarragona. La protesta, si finalment tira endavant, es duria a terme aquest diumenge, 29 de novembre.
Les entitats tanquen files i demanen la condemna de l'Ajuntament de Tarragona «a la violència patida»
Mentre es plantegen manifestar-se o no aquest mateix cap de setmana, fins a 20 entitats de caràcter magrebí de les comarques de Tarragona s'han posat d'acord per treure un comunicat sota el lema: «La meva bandera no es toca. La integritat territorial de la nostra pàtria no es qüestiona».
En el comunicat, els representants del col·lectiu magrebí, des d'associacions de barri de Tarragona a entitats culturals de Montbanc o el Vendrell, reclamen del govern espanyol «i de tots els consistoris del país i, per tant, del nostre Ajuntament de Tarragona, condemnin els actes violents que ha patit el consolat del Marroc per part de seguidors del front Polisari, que no han respectat la inviolabilitat de les representacions diplomàtiques». Adverteixen, també, que els partits polítics «s'haurien d'abstenir d'aquells actes de suport al front Polisari per tractar-se d'una organització armada que amenaça la pau internacional».
Per últim, les 20 entitats sostenen que «el Sàhara és la nostra pàtria. Marroc està compromès amb els drets humans. Convidem a la societat espanyola que no es deixi emportar per les mentides de l'organització armada del front Polisari. Alcem la veu per recordar que donem suport a la solució política proposada pel Marroc. Donem suport al pla d'autonomia presentat per Marroc com l'única via per assolir una sortida seriosa, una solució definitiva, al conflicte del Sàhara».