Les protestes dels veïns del Barri del Port de Tarragona per l'estat en què es troba la zona han protagonitzat aquest dimecres, 24 d'octubre, la sessió ordinària del ple municipal a la ciutat. La presidenta de l'Associació de Veïns del barri, Mari Carme Puig, ha esclatat a mig debat retraient a l'alcalde Ballesteros i al seu equip de govern els «compromisos incomplerts» que han adquirit en els darrers anys.
El ple aprova per unanimitat una moció d'ERC per revitalitzar la Part Baixa
Tot plegat s'ha produït al final de la sessió, quan ERC ha presentat una moció que instava l'Ajuntament a la «revitalització del centre, la Part Baixa i els barris de Tarragona» i a «la cohesió de la ciutat». El seu conseller, Xavier Puig, s'ha referit a la «degradació de la ciutat envellida» i al «deteriorament de tot el centre urbà» i ha proposat la «creació d'una comissió trimestral, amb partits, veïns, comerços i experts» per cercar solucions.
Tots els grups municipals han aprovat la proposta per unanimitat, però molts d'ells han mostrat el seu escepticisme. «No tenim cap esperança que res canviï: el PSC governa des de 2007 i l'estat de la ciutat és responsabilitat seva», ha dit la portaveu de la CUP, Laia Estrada. «Aquesta moció no servirà absolutament de res, com tantes altres que aprovem aquí», s'ha queixat Dídac Nadal, el líder del PDECat. Als laments s'hi han sumat també Rubén Viñuales (Cs) i Arga Sentís (ICV).
L'equip de govern s'ha defensat amb promeses. El regidor Josep Maria Milà (PSC) ha anunciat la construcció d'habitatges de protecció oficial a un solar de la zona i la propera construcció d'un col·lector que eviti inundacions a la Part Baixa. L'alcalde Ballesteros ha reivindicat la feina feta pel seu govern a la zona amb «la nova EOI, la Tabacalera, el pas soterrat de la plaça dels Carros, les escales mecàniques o la revitalització del Teatre romà».
Però cap d'aquestes explicacions han aturat els reclams dels veïns —de fet, les han atiat. Mari Carme Puig ha escridassat l'alcalde abans d'abandonar el ple i ha anunciat que no descarten actuar per la via judicial després dels desperfectes que les inundacions de fa uns dies van provocar a desenes de particulars a la Part Baixa si l'Ajuntament no els dona una resposta satisfactòria.
Els 25 treballadors acomiadats al Museu d'Història, l'altra polèmica de la jornada
L'acomiadament de 25 treballadors del Museu d'Història de Tarragona ha estat l'altre tema polèmic al plenari aquest dimecres. Una moció de Ciutadans, defensada per Rubén Viñuales, ha demanat la «readmissió» dels treballadors i la «regularització» de la seva situació contractual. Hi han votat a favor tots els grups de l'oposició i l'equip de govern s'ha abstingut. Cs, CUP, PDECat, ERC i ICV han coincidit a demanar la «readmissió immediata» dels treballadors.
La regidora de Patrimoni, Begoña Floria (PSC), ha reconegut que cal una reflexió en la gestió patrimonial a la ciutat, alhora que ha volgut carregar contra el «mantra» que «el patrimoni de Tarragona està en mal estat», i ha recordat que la seva gestió «no depèn solsament de l'Ajuntament, sinó també de la Generalitat i l'Estat».
Piscina i pista d'atletisme tenen nom de dona
El ple ha servit per resoldre altres qüestions, com ara batejar la piscina olímpica de Camp Clar amb el nom de Sylvia Fontana i la pista d'atletisme amb el de Natalia Rodríguez. També s'ha aprovat el codi ètic i de bon govern del consistori tarragoní i, finalment, s'ha aprovat l'augment de les retribucions al personal funcionari i laboral de l'Ajuntament previst per llei.