Pla mitjà d'una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar

Les infermeres de Tarragona fan un crit d'alerta: «Ja és insostenible»

El col·lectiu alerta que en molts casos doblen torns i que les professionals estan «molt cansades i sobresaturades»

El Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona (CODITA) ha denunciat la falta de professionals sanitaris d'infermeria als hospitals de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Aquest fet es veu agreujat per l'alta càrrega assistencial que estan patint els centres. En aquest sentit, des de CODITA han assegurat en un comunicat que «això suposa una pressió assistencial que ja és insostenible, perquè falten professionals». 

En aquest sentit, han assenyalat que «en altres contextos, a l’estiu, algunes unitats es podien tancar, cosa que permetia cobrir torns de vacances, però actualment hi ha unitats que s’han de mantenir obertes perquè estan plenes amb pacients molt complexes i fràgils, derivats dels retards i la desatenció durant aquesta pandèmia».

Així mateix, també manifesten que «moltes intervencions quirúrgiques s’estan mantenint per recuperar el retard de tot el que es va posposar per la pandèmia. Ara, hem de sumar la cinquena onada de la Covid».

«A Catalunya falten 23.000 infermeres»

En aquest sentit, el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona denúncia que hi ha un dèficit estructural d’infermeres als hospitals per cobrir les necessitats òptimes i segures dels pacients. Així, també han recordat que «l’atenció als pacients Covid necessita més infermeres, ja que són pacients aïllats, que requereixen cures específiques i de major temps d’atenció».

CODITA ha reiterat un cop més la baixa ràtio d’infermeres per habitant a Catalunya, on hi ha tres infermeres per cada 1.000 habitants, una de les més baixes d’Espanya.  Una xifra que «és pitjor és si ho comparem amb Europa, on la mitjana és de poc més de 8 infermers per cada 1.000 habitants». És per això que asseguren que «falten 23.000 infermeres a Catalunya».

L'atenció al pacient Covid a Urgències

Segons el col·lectiu, «la situació a Urgències no és gens millor» i titllen l'atenció als pacients de «dificultosa», perquè necessiten ser atesos en boxes separats —ja que poden ser positius i contagiar— i això «afecta les altres urgències retardant la seva atenció».

Aquests condicionants, diuen des de CODITA, «deshumanitza la feina a Urgències perquè s'han d'atendre massa casos alhora, a vegades amb pics de fins a 400 visites diàries».

Per això, el Col·legi d'Infermeres de Tarragona fa una crida a la població «perquè prengui consciència del difícil moment que estem vivim, amb una cinquena onada molt contagiosa, que està tensionant tot el sistema sanitari».