Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un treballador del Museu d'Història va denunciar la situació del patrimoni tarragoní a la UNESCO.

La denúncia d'un treballador del Museu d'Història, origen de la inspecció de la UNESCO a Tarragona

La Generalitat manifesta que «no hi ha cap problema greu» amb la gestió del patrimoni de la ciutat i l'Ajuntament està convençut que «la feina s'ha fet bé»

Un treballador del Museu d'Història va denunciar la situació del patrimoni tarragoní a la UNESCO.
Un treballador del Museu d'Història va denunciar la situació del patrimoni tarragoní a la UNESCO. | Àngel Ullate

 

Un treballador del Museu d'Història de Tarragona va denunciar la situació del patrimoni de la ciutat davant de la UNESCO. Això va comportar que membres del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) —organització associada amb la UNESCO— realitzessin la setmana passada una inspecció sobre l'estat de la Tarraco Romana. La Generalitat es reunirà la setmana vinent amb aquest ens per conèixer els resultats de la visita i l'Ajuntament farà el mateix un cop s'hagi format el nou consell plenari. Tot i això, cap dels dos fa autocrítica sobre la seva gestió del patrimoni.  «No hi ha cap problema greu amb Tarragona. La inspecció ens sembla bé, però no l'hem entès massa», ha dit a TarragonaDigital la directora general de la Direcció de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar

[predef]enquesta-tarragona-ciutat-243[/predef]

El Patrimoni de Tarragona, sota vigilància

Membres d'ICOMOS van visitar la setmana passada Tarragona per fer una inspecció sobre l'estat del patrimoni, tal com va avançar TV3. Qui va forçar l'arribada d'aquest ens, que s'encarrega de la conservació i protecció dels monuments i conjunts patrimonials, va ser un treballador del mateix Museu d'Història de la ciutat. 

«Tant jo com altres companys vam fer molts suggeriments perquè vèiem que hi havia coses a millorar, calia manteniment. Mai no ens van fer cas, per això vaig decidir apostar per les vies oficials», manifesta César Pociña, que va ser acomiadat del museu el mes d'octubre junt amb 24 companys més.  La denúncia s'havia realitzat mesos abans, al juny, quan encara formava part de l'equip del MHT. 

Pociña és crític amb les administracions que gestionen el patrimoni de Tarragona —Ministerio, Generalitat i Ajuntament—, però recalca que «no vull penalitzar ningú, només vull que les administracions se n'adonin de les deficiències i posin els mitjans per solucionar-ho». Des de dins, Pociña va comprovar, per exemple, com creixien les esquerdes de l'Amfiteatre Romà —ara apuntalat—. «Molts dels aspectes que ICOMOS ha comprovat en la seva visita ja els vaig fer arribar a la direcció del museu, però no es va fer res per solucionar-ho», lamenta. 

La denúncia de Pociña posa especial rellevància en la intervenció que s'ha fet al Teatre Romà, a càrrec de la Generalitat, i en la del Circ a la plaça dels Sedassos, a càrrec de l'Ajuntament. En la primera manifestava el risc de conservació de les restes a causa dels materials utilitzats per cobrir el teatre, una estructura de ferro. En la segona, els problemes d'interpretació generats per la coberta de fusta actual. A més, també recollia demandes com la falta de personal o de manteniment en diversos punts del Circ, la Muralla o l'Amfiteatre.

L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes.
L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes. | Àngel Ullate

La Generalitat es reunirà amb ICOMOS la setmana vinent

L'encarregat d'inspeccionar les restes romanes tarragonines va ser el vicepresident d'ICOMOS a Espanya, Jordi Tresserras. «Tarragona té problemes de manteniment. Quan visites el conjunt, te n'adones que hi ha petits problemes que denoten una falta d'inversió global», manifesta a aquest digital. Tresserras assegura que va notificar la inspecció a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, amb qui es reunirà la setmana vinent. 

Des de la institució catalana, però, recalquen que «no teníem constància» de la visita d'ICOMOS, però sí de la denúncia feta per Pociña. Tot i això, manifesten que la inspecció «ens va sorprendre». «Em sembla molt bé, però no entenc massa la visita», diu la directora general de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, que afegeix: «S'ha generat una alarma innecessària. No està en perill el patrimoni, ni de bon tros». Malgrat tot, l'administració catalana es reunirà amb Tresserras en els pròxims dies.

Tresserras tornarà a Tarragona a mitjans de juny, quan portarà els resultats definitius de l'informe. Serà aleshores quan es reuneixi amb membres del nou consistori, després de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Ara per ara, des del Palau Municipal asseguren que «estem a disposició d'ells per donar tota la informació que ens requereixi» i que, «en tot cas, estem convençuts que la feina s'ha fet bé i donarem totes les explicacions que se'ns demani». «Qualsevol confusió quedarà aclarida», acaba dient la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament, Begoña Floria.