Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels alumnes de l'institut Campclar i d'arreu d'Europa que han participat en el programa Erasmus Plus.

Joves d'arreu d'Europa arriben a l'institut Campclar per treballar la integració dels refugiats

«Si no hagués vingut a Tarragona, la meva mentalitat sobre els refugiats seria tancada i esbiaixada», assegura la Sara, polonesa

Imatge dels alumnes de l'institut Campclar i d'arreu d'Europa que han participat en el programa Erasmus Plus.
Imatge dels alumnes de l'institut Campclar i d'arreu d'Europa que han participat en el programa Erasmus Plus. | Àngel Ullate
 

L'Institut Campclar ha rebut aquesta setmana una trentena d'alumnes d'arreu d'Europa en el marc del programa Erasmus Plus. L'objectiu,  treballar en la conscienciació dels joves sobre la situació dels refugiats que arriben a la Unió. Xerrades d'Open Arms i Mare Mortum, voluntariat i intercanvi de cultures formen part del projecte, que reuneix nois i noies d'entre 16 i 18 anys de Polònia, França, Alemanya, Grècia, Hongria i Espanya. D'aquesta manera, els estudiants coneixen les realitats polítiques d'altres països sobre l'arribada dels migrants i comparteixen inquietuds. «Si no hagués vingut a Tarragona, la meva mentalitat seria molt més tancada i el meu coneixement, esbiaixat», assegura la Sara Puszkanske, polonesa de 17 anys. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Campclar, seu d'un programa europeu per remoure consciències

«Vam creure que era necessari passar a l'acció directa. Les imatges dels refugiats passant fred als camps van commoure a tot el professorat, per això vam redactar aquest projecte». Són les paraules de la Blanca Gimeno, professora de l'Institut Campclar i encarregada del projecte Erasmus Plus. Aquest curs és el tercer que el centre participa en aquest programa, que s'enfoca en el treball d'integració i ajuda als refugiats que arriben a la Unió Europea. «Els estudiants coneixen la realitat de primera mà gràcies a les ONG i comparteixen inquietuds amb els estudiants de fora», assegura. 

Un altre dels objectius és «remoure consciències» i «trencar amb l'estereotip de refugiat de guerra sirià».  Dit d'altra manera, el programa busca que els joves «no es creguin tot el que surt a la televisió i siguin capaços de contrastar». Per aquest motiu, ONG com Stop Mare Mortum o Open Arms i la URV Solidària han realitzat diverses xerrades en les quals s'han aportat xifres d'arribades i s'han comparat amb els acords als quals van arribar els països europeus. 

Una estudiant dibuixa un mural amb els valors de la Unió Europea a l'institut Campclar.
Una estudiant dibuixa un mural amb els valors de la Unió Europea a l'institut Campclar. | Àngel Ullate

Segons Gimeno, un dels fets «més interessants» és que l'origen dels joves és de països amb polítiques d'immigració «bastant distants». És el cas, per exemple, d'Hongria o Polònia, dos països que han tancat les seves fronteres i que impedeixen l'arribada de refugiats. «Aquí vetllem per transmetre els valors d'una Unió Europea oberta i solidària», expressa. A més, s'està elaborant un protocol d'acollida per futurs alumnes refugiats que arribin al barri. 

Els joves també han pogut conèixer Tarragona i l'entorn, i van ser rebuts a l'institut per la regidora Carla Aguilar. Han visitat els monuments de la Tàrraco Romana i han passejat pels carrers de la ciutat i del barri. A més, han pogut fer tallers amb els refugiats que la Creu Roja ha atès a Tarragona. 

Diversos alumnes durant un dels tallers d'Erasmus Plus a l'institut Campclar.
Diversos alumnes durant un dels tallers d'Erasmus Plus a l'institut Campclar. | Àngel Ullate

«Tarragona m'ha servit per obrir la ment»

TarragonaDigital visita l'Institut Campclar mentre els alumnes elaboren uns cartells on relacionen els valors de la Unió Europea i tot allò que han après durant l'estada a la ciutat. «Evidentment, apareix el sentit crític, perquè saben que la UE està fent coses que disten dels seus valors», explica Gimeno. Així doncs, són conscients de què els països de la Unió «podrien fer més».

«No pot ser que els països no compleixin amb les quotes de refugiats que van acordar rebre», assegura Nieves Ramos, de 18 anys. Aquest és un dels motius que motiva els joves a participar en voluntariats. «Hem de prendre partit, perquè la gent que arriba aquí està fugint perquè al seu país no hi pot viure, sigui pel motiu que sigui», manifesta Alejandro Herrera, de 17 anys. Coincideix amb ell Yoann Méar, estudiant francès, qui assegura que «això m'ha servit per involucrar-me i per treballar amb associacions al meu país».

Maria, estudiant de Grècia, durant la visita a l'institut Campclar.
Maria, estudiant de Grècia, ha explicat de primera mà quina és la situació dels refugiats al seu país. | Àngel Ullate

D'altra banda, l'intercanvi cultural aporta coneixements i històries de primera mà als joves.  La Maria Kokkont, de 16 anys i provinent de Grècia, ha pogut explicar «converses que he tingut amb desenes de refugiats que van arribar a la meva ciutat». El seu país encara és protagonista per la massiva arribada de migrants, motiu pel qual Kokkont ha ajudat «nens i nenes que ara estan feliços i segurs».

I si Grècia rep milers de refugiats, Polònia tanca les fronteres per no acollir-los. És per aquest motiu que la Sara Puszkanske, de 17 anys, té clar que «si no hagués vingut a Tarragona, tindria la ment molt més tancada i els coneixements esbiaixats. Gràcies al programa he pogut conèixer la realitat», explica. Ara, s'ha proposat transmetre tot allò que ha après als seus amics i familiars.  De fet, arriba més enllà: «Vull acollir a casa meva». 

La Sara, estudiant polonesa, durant una entrevista amb TarragonaDigital.
La Sara, estudiant polonesa, assegura que venir a Tarragona li ha servit per «obrir la ment». | Àngel Ullate

Els joves tarragonins viatjaran a Hongria el pròxim mes de març, després d'haver visitat ja Polònia i Alemanya en els dos cursos anteriors. Allà, seguiran removent consciències sobre l'arribada de migrants que «l'únic que fan és buscar una manera de viure», tal com ells expliquen.