El ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han visitat la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona

Milionària inversió del govern espanyol a la Necròpolis: el museu reobrirà el 2024

Els ministres Miquel Iceta i Reyes Maroto han anunciat durant una visita a Tarragona que es destinaran set milions d'euros l'espai

El govern espanyol invertirà set milions d'euros a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, en una actuació que forma part d'un paquet de 35 MEUR del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència, finançat amb fons europeus. Les actuacions en aquest recinte Patrimoni de la Humanitat estan impulsades conjuntament pels ministeris de Cultura i Turisme i la previsió és que comencin a principis de 2023.

L'anunci d'aquesta important inversió l'han fet el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra de Turisme, Reyes Maroto, en una visita a la ciutat aquest dilluns al matí. Maroto ha assenyalat que «invertir en patrimoni és invertir en turisme», mentre que Iceta ha manifestat que treballen amb la voluntat que el Museu de la Necròpolis, tancat des de 1992, reobri portes «a finals de 2024».

Actuacions tant a l'edifici del Museu com al recinte de la Necròpolis

Bona part de les actuacions es faran a l'edifici del Museu, molt deteriorat pel pas del temps i la falta d'ús. En aquest sentit, es col·locarà un aïllament a la coberta per millorar l'eficiència energètica, s'impermeabilitzarà el sostre i també s'eliminaran les barreres arquitectòniques. Finalment, també es restauraran algunes parts de l'edifici, tant a l'interior com a l'exterior.

Els treballs no acabaran aquí, ja que també se substituiran les plaques de fibrociment que cobreixen les tombes funeràries per unes més sostenibles i lleugeres, alhora que es condicionarà tot el recinte de la Necròpolis. Els terminis fixats per executar les obres preveuen iniciar-les el gener de 2023 i acabar-les el juliol de 2024.

Cal recordar que l'any 2023 se celebrarà el centenari de l'inici de les excavacions a la Necròpolis, una efemèride que serà el tema central de la pròxima edició de Tarraco Viva.

«Reobrir un museu que està tancat des de fa 30 anys és una obligació»

Miquel Iceta ha reconegut que s'ha tardat molt temps a actuar a l'espai, un fet que ha justificat dient que «quan un té la cedida la competència tendeix a oblidar la titularitat». Cal recordar que l'espai és propietat de l'Estat, tot i que la gestió és de la Generalitat de Catalunya, a través del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

En aquest sentit, el ministre de Cultura ha dit que «reobrir un museu que està tancat des de fa 30 anys tancat és una obligació». Iceta ha recordat que aquesta no és l'única inversió al patrimoni romà de Tarragona, ja que el passat mes de novembre es van anunciar tres milions d'euros que es destinaran, en bona part, a millores al Fòrum de la Colònia.

Iceta ha indicat que «com a ciutat romana, Tarragona té una dimensió de capital importantíssima. La gent de Tarragona potser n'és molt conscient, però fora, no tant».