Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Una investigació de càncer de cap i coll nascuda a Tarragona rep 400.000 euros

El càncer de cap i coll és el cinquè tumor més freqüent al món

El doctor Francesc Xavier Avilés-Jurado en una imatge d'arxiu.
El doctor Francesc Xavier Avilés-Jurado en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital.com

 

El tarragoní Francesc Xavier Avilés és otorinolaringòleg. Fa vuit anys va engegar un projecte de recerca sobre el càncer de cap i coll a l’Hospital Joan XXIII que al llarg dels anys ha anat creixent. Ara, com a metge de l’Hospital Clínic de Barcelona,  lidera dos projectes que acaben de rebre 400.000 euros de finançament per poder tirar endavant aquesta recerca. En aquests projectes hi participen professionals de l’hospital tarragoní i del Sant Joan de Reus, que formen part de l’institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

Recerca sobre el càncer de cap i coll

El càncer de cap i coll és el cinquè més freqüent al món, i per tant, una de les malalties que està captant atenció per part dels professionals. Els tractaments per curar aquesta patologia, com ara càncer de boca o de faringe, per exemple, són molt agressius. Segons explica Avilés, un percentatge important de gent no respon al primer tractament. I quan això passa s’ha d’aplicar un segon tractament i pot provocar més problemes. «Hem de poder curar a la primera», diu convençut aquest doctor. Aquesta necessitat s’ha convertit gairebé en la seva obsessió i per això des de fa vuit anys lidera dos projectes encaminats a millorar la diagnosi de la malaltia per trobar solucions efectives.

Són dos projectes que versen sobre temàtiques similars, un ha rebut finançament per part de l’Institut de Salut Carles III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats  i l’altre de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Els dos treballs els lideren tres metges de l’Hospital Clínic, entre ells el tarragoní Francesc Xavier Avilés i amb un grup d’investigadors de Reus i Tarragona, regió on va néixer aquest treball.

Medicina personalitzada pel càncer

Cada vegada es parla més de la medicina personalitzada, aquella que busca conèixer al detall el pacient i la malaltia concreta que afecta aquella persona per poder aplicar una cura personalitzada. Aquest és l’objectiu d’aquest equip per millorar el tractament d’aquests càncers. «Volem saber quin tractament necessita cada pacient», explica Avilés, i així evitar aplicar a tothom el mateix tractament que en alguns casos pot no funcionar.

El que també fa aquest grup de treball és desenvolupar un mètode, que altres investigadors estan estudiants, que es diu biòpsia líquida. I consistirà a poder fer una diagnosi acurada a través d’una mostra de saliva, sang o femta.  «Volem trobar marcadors a la saliva que ens diguin la identitat tumoral de la malaltia per poder personalitzar el tractament i el seguiment de la malaltia», explica Avilés.

L’objectiu de tota aquesta feina és «poder millorar la curació d’aquests pacients, els efectes secundaris del tractament i el seguiment del pacient». És a dir, que aquestes tres etapes siguin millor pel pacient. «Si aconseguim això, la translació serà brutal, perquè nosaltres fem una recerca que s’aplica directament als pacients», defensa aquest professional. 

Un equip d’especialistes en càncer

A l’equip hi treballen tres metges de l’Hospital Clínic, però la resta són investigadors del Camp de Tarragona. Alguns d’ells treballen a l’Hospital Joan XXIII, d’on prové el doctor que va encetar aquest treball, i la resta al Sant Joan de Reus. A l’equip hi ha otorinolaringòlegs, oncòlegs, biòlegs o bioinformàtics, detalla Avilés.

Aquest especialista explica que igual que en la diagnosi i tractament d’un pacient en la investigació hi treballen grups multidisciplinaris. Quan un pacient és diagnosticat de càncer, per exemple, és un comitè, format per oncòlegs, especialistes i més professionals, el qui decideix quin tractament s’aplica al pacient. En el cas de la investigació és quelcom similar.

Aquest professional reivindica la importància de la recerca, tan privada, com públic-privada i sobretot pública.  «Si volem créixer com a societat haurem de créixer en investigació», diu. «L’objectiu ha de ser que la teva societat estigui sana», afegeix.