Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Una investigació de la URV prova per primera vegada la relació entre fruita de temporada i salut

Menjar cireres fora de temporada no és beneficiós per les persones amb obesitat o sobrepès

Una investigació de la URV prova la relació entre fruita de temporada i salut
Una investigació de la URV prova la relació entre fruita de temporada i salut | TarragonaDigital

 

Últimament sentim molt a parlar dels beneficis de l'alimentació quilòmetre zero, és a dir de proximitat, molt lligat al tema de l'estacionalitat de la verdura i la fruita. Però, realment és més beneficiós per la salut menjar fruita i verdura de temporada i de l'entorn?  Fins ara no s'havia provat científicament massa cosa en aquest sentit. Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) desvetllen les primeres evidències científiques sobre aquesta qüestió. Els primers resultats apunten, a grans trets, que el consum d'una mateixa varietat de fruita té uns efectes sobre la salut diferents en funció de l'estacionalitat.

Els polifenols i el rellotge molecular, conceptes clau d'aquest estudi de la URV

La investigació la duu a terme el grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. En concret aquest grup està especialitzat a estudiar els efectes beneficiosos dels polifenols. Els polifenols són compostos que tenen les fruites i les verdures i que estan determinats per l'ambient en el qual creix la planta. És a dir, més enllà dels sucres i les vitamines, les fruites tenen uns compostos que varien en funció de com creix la planta, de les hores de llum, l'estrès que pateix o altres condicionants.

Que el consum de polifenols té efectes beneficiosos sobre la salut és quelcom que ja s'ha demostrat. I de fet, d'aquí parteix aquest estudi de la URV, segons explica un dels membres del grup, Gerard Aragonès a  TarragonaDigital.

L'objectiu és anar un pas més enllà i veure si els polifenols tenen algun efecte, poden regular o desregular, el rellotge molecular de les persones. El rellotge molecular és aquell que ens permet adaptar el metabolisme de les nostres cèl·lules en funció de l'estació de l'any en la qual ens trobem. Per tant, la hipòtesi del treball, es proposava demostrar científicament si els polifenols de les fruites tenen un impacte sobre aquest rellotge i per tant, si consumir fruita fora de temporada pot tenir un efecte o un altre per la nostra salut.

Les cireres, objecte de l'estudi
Les cireres, objecte de l'estudi | TarragonaDigital

 

De fet, i això és una altra cosa provada científicament que és clau per l'estudi, els processos metabòlics de l'organisme s'activen o no en funció de si és de dia o de nit o en funció de la temporada de l'any. És a dir, per exemple, hi ha un tipus d'hormones que se segreguen més a l'estiu que a l'hivern. És el que s'anomena cronobiologia. I ara, la nutrició incorpora aquests resultats per veure com els nutrients poden afectar a les persones depenent dels cicles de llum, o el que és equivalent, de la temporada o l'hora del dia en el qual s'ingereixin.

Elaboració de l’estudi

Els investigadors van decidir començar per quatre fruites: les cireres i albercocs, com a fruites típiques d'estiu, i la taronja i el raïm com a fruita d'hivern. De moment els primers resultats, que ja s'han publicat a diverses revistes científiques internacionals, es basen en l'estudi de la cirera.

L'estudi ha consistit, explica Aragonès, a donar a diversos animals, en aquest cas rates Fischer 344, cireres mentre els han estat canviant d'escenari. Han mimetitzat l'estiu i l'hivern a través d'hores de llum, intensificant les hores de llum per recrear un escenari estiuenc i reduint-les per recrear l'hivern.

I quin ha estat el resultat? Doncs bé, l'efecte de la cirera és gairebé el mateix independentment del moment de l'any en el qual es consumeixi quan es tracta de rates saludables. Ara bé,  l'efecte és molt diferent per aquells éssers vius que tenen problemes de salut previs com obesitat, hipertensió o diabetis. En aquest cas consumir cireres fora de temporada té un efecte perjudicial.

I per què? Doncs bé, les persones amb problemes d'obesitat, o sobrepès tenen el seu rellotge molecular desregulat, i en aquests casos els polifenols de la cirera tenen un efecte sobre aquest rellotge que afecta la salut de la persona. En concret, les cireres consumides fora de temporada en aquests casos no tenen efectes beneficiosos per la persona i augmenten el risc d'empitjorament metabòlic. En conclusió, consumir les cireres durant l'època que toca és molt important per les persones que ja pateixen de sobrepès, diabetis, hipertensió o obesitat.  Per la resta de persones, segons Aragonès, el canvi és menor, ja que el nostre cos, en trobar-se en un estat saludable, és capaç de regular els impactes. 

Més de 20 investigadors treballen en aquest estudi
Més de 20 investigadors treballen en aquest estudi | TarragonaDigital

 

La importancia d’aquest estudi de la URV

«Les fruites que es prenen fora de temporada tenen un efecte més perjudicial per a les persones amb problemes de salut», conclou Aragonès, tot i que alerta que aquesta és una afirmació molt general, ja que de moment això només s'ha pogut demostrar amb el cas de les cireres. El raïm no ha donat resultats prou significatius i l'albercoc i la taronja encara s'estan estudiant.

Aquesta investigació pren molta més envergadura si més enllà de la dimensió sanitària es mira des d'una perspectiva econòmica territorial.  «L'objectiu és potenciar l'agricultura d'aquí.  Si el consum de fruita de temporada, i de proximitat, és beneficiós, podem donar un impuls al sector d'aquí», conclou Aragonès.

Per això el següent pas en aquest estudi és veure si els efectes dels polifenols d'una fruita conreada a prop i d'una conreada lluny són els mateixos o no. El grup d'investigació el formen al voltant de 25 persones i ara mateix compta amb el suport de la Universitat i també d'altres ens del territori, com l'Ajuntament de Reus. Tot plegat per poder provar científicament que el quilòmetre zero, i per tant la fruita i verdura de temporada, té uns efectes més beneficiosos o menys perjudicials per a la nostra salut.