Joan Planellas, a la càtedra de Sant Fructuós, durant la ceremònia de presa de possessió.

Monsenyor Joan Planellas ja és el nou arquebisbe de Tarragona

La Catedral de Tarragona, plena de gom a gom, ha acollit la presa de possessió de Planellas | El nou arquebisbe proclama «el nostre profund amor per Catalunya»

La cerimònia, de tres hores de duració, ha estat estructurada en quatre parts: primer, la rebuda, amb les portes de la catedral obertes de bat a bat, portes que només s'obre en ocasions molt especials; els ritus inicials; l'ordenació; l'eucaristia i els ritus conclusius. Un cop a l'entrada de la seu metropolitana de l'església tarragonina, on ha sigut rebut pels membres del Capítol de la catedral, Joan Planellas, acompanyat per tots els bisbes catalans, i amb la presència d'algunes de les primeres espases polítiques i socials de l'àrea metropolitana, ha visitat la tomba de Sant Fructuós

El clergue gironí, que arriba a Tarragona amb una polèmica amb el conegut autor teatral Albert Boadella, ha jurat «defensar la dignitat de primat de les Espanyes que honora i distingeix aquesta seu». L'ordenació episcopal i presa de possessió canònica de monsenyor Joan Planellas ha sigut presidida pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella. 

Monsenyor Pujol, emocionat; el cardenal Omella, recorda a «Arriba y Castro»

Ceremònia del Nou arquebisbe de Tarragona Joan Planellas
Jaume Pujol, arquebisbe emèrit de Tarragona, donant la benvinguda al seu nou ministeri a Joan Planellas. | Àngel Ullate

 

Joan Planellas pren el relleu de Jaume Pujol, qui ha exercit de màxim responsable de l'església tarragonina i catalana, fins al febrer d'enguany, quan va presentar la renúncia a l'haver complert 75 anys, un pas obligat que han de fer els representants de l'església catòlica. Tot i l'anunciada renúncia del seguici  popular de Tarragona de no sortir a rebre el nou arquebisbe, el cert és que  la Catedral s'ha omplert de gom a gom per rebre a Monsenyor Joan Planellas. Prop de 2.000 persones, entre laics, capellans, polítics i representants de la societat civil de les comarques tarragonines han volgut ser presents en el comiat de Pujol i donar la benvinguda a Planellas. 
 
 
Pujol, que ha estat al capdavant de l'església de Tarragona durant 15 anys, ha marxat emocionat,  «el meu cor quedarà sempre vinculat a aquesta estimada arxidiòcesi»; agraït per haver «servit» i convençut que ho ha fet «amb pregària i amor». També s'ha mostrat coneixedor de la situació de la institució i ha remarcat que «l'Església de Tarragona comparteix la mateixa hora de les Esglésies d'Europa, amb molts reptes i mancances». 
 
 
Fins a l'instant que Planellas ha pres possessió de l'arquebisbat, la cerimònia ha estat presidida pel cardenal Omella. Omella ha recordat tots els predecessors de Joan Planellas a Tarragona, inclòs el polèmic «Benjamín de Arriba y Castro»; ha cridat al «treball pastoral conjunt» entre les províncies eclesiàstiques de Barcelona i Tarragona i ha cridat a «viure la comunió» per tal que «l'evangeli cali en els cors de la gent del nostre món». 
 

La mitra de Pont i Gol

Joan Planellas abraçat a Martínez Sistach, antic arquebisbe de Tarragona i Cardenal de Barcelona
Joan Planellas abraçat a Martínez Sistach, antic arquebisbe de Tarragona i Cardenal de Barcelona | Àngel Ullate

 

Joan Planellas ha deixat clar que el seu referent està ben allunyat d'Arriba y Castro explicant, durant la seva al·locució final, que  la mitra que li havia estat posada en el moment de l'ordenació «és la mitra del gran arquebisbe d'aquesta seu Josep Pont i Gol». També ha recuperat, com a referent pel seu ministeri, a un altre nom històric de l'església en aquestes contrades, Vidal i Barraquer. «Voldria exercir el meu ministeri a la llum i amb la lucidesa clarivident del cardenal Vidal i Barraquer a l'hora d'acarar moments difícils». 

Monsenyor  Planellas ha demanat, en un gest cap al seu antecessor, «exercir el meu ministeri gaudint part de l'extraordinària bondat de l'arquebisbe Jaume». Escoltaven el discurs, atentament, de les primeres files de l'atri central de la catedral, el president sortint de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el batlle reusenc, Carles Pellicer; el primer edil de Montblanc, Josep Andreu; i l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, així com representants de les forces i cossos de seguretat, i de les administracions presents al territori.

Ceremònia del Nou arquebisbe de Tarragona Joan Planellas
D'esquerra a dreta, i en primer pla, Josep Andreu, Carles Pellicer i Josep Fèlix Ballesteros. | Àngel Ullate

 

Joan Planellas ha arribat a Tarragona amb l'ombra del debat polític, Catalunya-Espanya, planejant per sobre seu. No ha fet un discurs polèmic, més aviat de to conciliador, amb crides a un «diàleg obert amb el món científic, la Universitat, la cultura i els mitjans» i reivindicant «l'important paper que ha de tenir la dona en la vida de l'Església», però no ha esquivat la qüestió. 

«Com a pastors, manifestem el nostre profund amor per Catalunya  i ens posem al seu servei perquè sentim la urgència d'anunciar-hi la persona de Jesucrist» ha dit Planellas que ha complementat aquest concepte, aquest missatge, assegurant, aquest cop en castellà, l'únic fragment que ha declarat en aquesta llengua, que «precisamos de silencio, oración y, además, la mayoría de las veces, de la capacidad de perdonar, de la virtud heroica del perdón, virtud tan necesaria en estos moments tanto a nivel eclesial, como social y político». 

En acabar, i després de les benediccions i el Virolai, els fidels assistents han volgut saludar al nou arquebisbe de Tarragona però han hagut d'esperar que primer ho fessin les autoritats polítiques, que han pogut parlar uns breus instants amb Joan Planellas després que el prelat saludés als seus capellans. 

Ceremònia del Nou arquebisbe de Tarragona Joan Planellas
Prop de 2.000 persones han seguit la cerimònia de presa de possessió de Joan Planellas com a nou arquebisbe de Tarragona | Àngel Ullate

 

També et pot interessar: