Joan Sabaté demana «suport» a «uns pressupostos continuistes de Zapatero»

El subdelegat del govern a Tarragona avança que les obres del túnel del coll de Lilla podrien començar «al mes de gener o febrer» i que «no hi passaran mercaderies perilloses»

Els pressupostos generals de l'Estat han iniciat el seu camí per acabar convertint-se en llei i donar, políticament parlant, oxigen polític als socialistes per tal de poder arribar fins al final de la legislatura, l'any 2020. Per aconseguir els suports necessaris a uns números que, el màxim representant de l'Estat a la província,  el subdelegat Joan Sabaté, ha definit com a «a continuistes respecte als dels governs del president José Luís Rodríguez Zapatero», el mateix Sabaté ha fet una roda de premsa aquest matí de dimecres, 16 de gener, a la seu de la subdelegació del govern, a Tarragona.

Sabaté ha explicat que «amb la inversió del grup Foment es dóna resposta a la previsió estatutària i a les reclamacions que hem fet des de Catalunya». Ha afegit que, a parer seu, «la prioritat d'aquests números és abandonar les polítiques d'austeritat que han sagnat a la classe mitjana» i ha apel·lat «a la responsabilitat de totes les formacions polítiques perquè no s'entendria el bloqueig a uns pressupostos progressistes». També ha posat l'accent en el fet que «amb aquests pressupostos, i la previsió de creixement que serà del 2,2%, l'Estat vol incidir en el creixement econòmic i en el benestar de la ciutadania, refermant els serveis que configuren l'estat del benestar».

Joan Sabaté ha donat per bona la «la intenció del president Pedro Sánchez d'esgotar la legislatura fins a l'any 2020» i no ha comentat res sobre el capítol d'ingressos dels pressupostos que preveu, entre altres, una forta pujada d'impostos. Per Sabaté,  entre les inversions destacades a la província de Tarragona que contemplen els números de l'Estat per l'any en curs hi ha «els 60 milions del corredor del Mediterrani» i una «diferent actitud d'aquest govern respecte a l'anterior que assegura que el nivell d'execució pressupostària serà més elevat».

«Les mercaderies perilloses no passaran pel túnel del coll de Lilla»

A l'hora de desgranar els capítols de despeses dels pressupostos, Joan Sabaté ha explicat que «es tracten d'uns números socials» i per això ha recordat que  «a Tarragona es podran beneficiar 556 persones dels 326.086 euros destinats a les ajudes de menjador; 1.451 dels 4.113.116 destinats a la recuperació del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys; i 16.123 dels 2.076.806 euros pel desenvolupament de l'ingrés mínim vital». Aquestes han sigut algunes de les mesures destacades en l'apartat de «social» segons el subdelegat.

Pel que fa al capítol d'inversions ha explicat el que ja es va conèixer aquesta mateixa setmana arran de la presentació dels pressupostos al congrés dels diputats. La principal inversió dels PGE serà els 29 milions per l'eliminació de la contaminació de l'embassament de Flix. En aquest apartat,  Sabaté ha llançat un dard contra l'anterior govern, del Partit Popular, assegurant que «van fer una gestió greu, donant l'obra per acabada abans d'hora». 

I si bé és cert que un equip directiu d'Acuamed, l'empresa pública estatal encarregada de la gestió de la neteja del pantà, del PP va acabar amb greus acusacions d'irregularitats, també és cert que va ser el darrer director d'Acuamed nomenat pel govern Rajoy qui va reconèixer que quedaven llots per extreure.

Joan Sabaté ha assegurat que «les obres del túnel del coll de Lilla començaran aquest mes de gener o febrer»
Joan Sabaté ha assegurat que «les obres del túnel del coll de Lilla començaran aquest mes de gener o febrer» | ACN

 

Atès que el consell d'Estat ha donat llum verda al modificat de les obres del túnel del coll de Lilla previst dins el desenvolupament de l'autovia A-27, Joan Sabaté ha assegurat que «les obres d'aquest modificat començaran aquest mes de gener, o febrer» i preguntat si el milió sis-cents mil euros destinats a l'adequació dels túnels a la província anava destinat a permetre el pas de mercaderies perilloses, petició de l'associació d'empreses químiques de Tarragona (AEQT), el polític socialista tortosí ha sigut contundent: «no, l'AEQT sap que les seves mercaderies no passaran per l'interior del túnel del coll de Lilla».