Santa Tecla 2020 és una Santa Tecla diferent, és una festa marcada per les mesures de seguretat sanitària sorgides arran de la crisi de la COVID-19. Tanmateix, Tarragona no renuncia a la Tecla, no renuncia a una festa «brillant» segons va explicar l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant el tradicional acte de la Crida.
En un acte d'imaginació, el departament de Cultura del consistori tarragoní ha cercat fórmules per apropar el Seguici popular a la ciutat en un context on totes les peces, des del bestiari fins als gegants, no poden sortir al carrer. La idea ha sigut apostar per un joc en línia, «Salvem el Seguici», creat per l'empresa Àuriga Serveis Culturals. El joc seria un primer pas del camí que podria fer Santa Tecla a les xarxes. Hem parlat amb Jordi Salvadó, un dels tres socis de l'empresa i el cervell rere el joc, per conèixer els entrellats dels jocs i com és viure el Seguici per Internet.
Trencar els plans del malvat Lord Dayson
El joc està disponible a la web de l'Ajuntament de Tarragona. El concepte és molt senzill: s'han de rescatar a les figures del Seguici dels plans del malvat Lord Dayson que vol que Tarragona sigui «una ciutat trista i avorrida». Salvadó ens ha donat els detalls: «És un joc en línia destinat a un públic familiar. La idea ha sigut fer un producte senzill, destinat a nens i nenes petits». «Salvem el Seguici» podria ser l'alternativa en línia a la tasca que el Seguici petit fa amb els xiquets i xiquetes de Tarragona: assegurar el futur de Santa Tecla, una festa major que l'any vinent complirà 700 anys d'història.
Àuriga ha impulsat «Salvem el Seguici» per encàrrec del consistori. El joc està disponible d'ençà de la Diada i vol ser una opció, una alternativa, nascuda arran del fet que, segons ens ha explicat Jordi Salvadó, que «el Seguici no pot sortir amb normalitat enguany».
«Santa Tecla s'ha de viure al carrer. El joc és una alternativa»
Salvadó ens ha avançat que «els 'feed backs' que hem rebut sobre el joc són molt positius». Davant la incertesa que ha generat la COVID-19 en tots els àmbits de la vida, li hem preguntat si aquest joc és una alternativa per mantenir viva la festa a la web: «Santa Tecla s'ha hagut d'adaptar a les circumstàncies que ens ha tocat viure. La festa s'ha de viure, en la mesura del possible, al carrer, sortir al carrer perquè la gent pugui prendre part en la cultura popular».
L'impulsor del joc, una de les grans novetats d'enguany, ha afegit un matís més en la seva defensa de la permanència de Santa Tecla: «La festa és una cosa viva, el joc és una alternativa que sí que es pot pensar a mantenir més endavant, però la festa ha d'estar al carrer».
Jordi Salvadó ha tancat la conversa amb TarragonaDigital explicant si l'empresa continuarà aprofundint en els formats en línia: «Durant el confinament vam fer un 'Escape Room' pel Museu d'Art Modern. Arran d'això, l'Ajuntament de Tarragona ens va demanar «Salvem el Seguici». No descartem continuar fent format en línia, i no només presencials».