Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jordi Camps, el bioquímic de Reus que vol descobrir què s’amaga darrere del càncer

Camps serà l’editor d’un monogràfic sobre la proteïna paraoxonasa de la revista internacional 'Antioxidants'

Els membres de la Unitat de recerca Biomèdica de l'Hospital Sant Joan de Reus, a baix a la dreta l'investigador Jordi Camps
Els membres de la Unitat de recerca Biomèdica de l'Hospital Sant Joan de Reus, a baix a la dreta l'investigador Jordi Camps | TarragonaDigital.com

 

La salut és segurament una de les coses que més ens preocupen. Conèixer bé una malaltia i allò que s’hi amaga darrere és fonamental per poder-la combatre. A això es dedica Jordi Camps, un especialista en Bioquímica i coordinador de la Unitat d’Investigació Biomèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Deu. El seu objectiu és fer recerca sobre les bases bioquímiques de tres malalties molt relacionades entre si: l’obesitat, el càncer i les malalties cardiovasculars.

Camps estudia l'origen del càncer, l'obesitat i les malalties cardiovasculars

«Abans les malalties s’estudiaven per separat, però  es poden estudiar juntes, perquè a vegades tenen causes comunes», explica aquest investigador. És el cas d’aquestes tres malalties, que tot i que tenen manifestacions diferents estan relacionades entre elles i tenen bases bioquímiques comunes.

Un dels objectius del laboratori que ell coordina és precisament identificar molècules rellevants en aquestes alteracions per poder després desenvolupar un fàrmac per modificar aquestes molècules i així curar al pacient. La relació entre les malalties és molt evident. Explica, per exemple, que una persona que pateix obesitat té més possibilitat de patir càncer que una persona que no en pateix.  «Hi ha causes comunes», assegura.

Camps, editor d’un monogràfic internacional sobre el tema

Una mica més concretament, un dels camps d’estudi amb el qual treballa el seu laboratori és el de la proteïna paraoxonasa i la seva relació amb aquestes tres malalties: les cardiovasculars, l’obesitat i el càncer. Camps ha estat escollit per ser l’editor d’un número de la revista científica internacional ‘Antioxidants’. En concret, s’encarregarà d’editar un monogràfic dedicat exclusivament a la proteïna paraoxonasa.

«L’objectiu serà ajuntar tota la investigació del món sobre aquest tema i la meva feina consistirà a revisar i editar els treballs abans de la publicació», explica. La unitat d’investigació que ell coordina ha publicat ja més de 70 articles sobre aquest tema. 

La paraoxonasa és una proteïna clau per entendre malalties com aquestes. Té un paper antioxidant perquè s’encarrega de degradar els lípids oxidats de l’organisme. Això vol dir que quan una persona té nivells baixos d’aquesta proteïna podria patir malalties com l’obesitat, el càncer o les malalties cardiovasculars. I per això l’estudi d’aquesta proteïna pot ser clau per trobar una solució per aquestes patologies.

Trobar què s'amaga darrere tres malalties i com combatre-les

El que fa el laboratori de Camps és investigar els motius pels quals els nivells de paraoxonasa són baixos en alguns casos i si això implica un mal pronòstic en alguna malaltia concreta. A més, també pretenen estudiar com es pot augmentar el nivell d’aquesta proteïna a la sang, trobant alguna mesura terapèutica efectiva. En definitiva, trobar què s’amaga darrere aquestes malalties per poder-ho combatre.

El treball que es fa a l’Hospital Sant Joan de Reus, juntament amb el d’altres laboratoris de tot el món serà el que es posarà en comú en aquesta publicació 'Antioxidants'. Una revista internacional especialitzada en el tema i que té la seva seu a Basilea (Suïssa). La revista parla del paper que juguen els antioxidants en la salut de les persones. Es tracta d’una revista digital que es pot consultar a través del seu web o a la base de dades de l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units.

El laboratori de Reus

Camps és el coordinador d’un laboratori on treballen força persones i amb una llarga trajectòria.  Fa 25 anys que investiguen temes relacionats amb aquestes malalties. A més dels responsables de la unitat, també hi ha dos investigadors postdoctorals, cinc investigadors de doctorat i entre tres i quatre estudiants que van passant pel laboratori durant l’any.

Tots ells són graduats en Bioquímica, Biotecnologia o en Nutrició i provenen de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Camps explica que una de les tasques que s’està duent a terme en aquest laboratori és l’estudi de les alteracions al fetge dels pacients obesos mòrbids, és a dir, aquells que tenen un pes superior als 100 quilos. «Hem identificat algunes molècules que poden estar relacionades amb la malaltia i són objectiu de desenvolupament de fàrmacs», explica com a exemple d’una de les troballes del seu laboratori.

Més pressupost per la recerca del càncer i altres malalties

Camps és sense dubte un apassionat de la matèria i una persona compromesa en aquest objectiu, el de descobrir què ens fa emmalaltir per poder-ho combatre. Assegura que tot i la dimensió del nostre territori, molt menor a Barcelona o altres indrets, aquí es fan coses interessants. Això si, reclama més finançament per la recerca. «Veig el camp de la recerca al nostre país infravalorat. La quantitat de diners que es dediquen a la recerca són molt inferiors als que dediquen altres països», explica.

I afegeix fent referència als treballs que es duen a terme a Catalunya: «Però malgrat tot, els resultats són molt satisfactoris». En el cas del Camp de Tarragona diu que fa falta massa crítica d’investigadors.  Apunta que tot i la dimensió dels hospitals hi podrien haver més persones dedicades a la recerca, però que falta aquesta massa crítica. Mentre això no arriba, però, ell i el seu laboratori seguiran al peu del canó per descobrir què s’amaga darrere de les malalties cardiovasculars, el càncer i l’obesitat.