El tarragoní Juanillo Otón amb la moto amb què farà la volta al món

Juanillo Otón, el tarragoní que farà la volta al món en moto durant un any

Aquest apassionat dels vehicles de dues rodes comença aquest dissabte la seva aventura des de la plaça de la Font

Juanillo Otón, nascut a Tarragona l'any 1982, fa 40 anys aquest 25 de març. I aquest dissabte iniciarà des de la plaça de la Font una volta al món en moto, que ha batejat com a 'Somiant despert', que durant els pròxims 12 mesos el portarà per una quarantena de països dels cinc continents. L'acte de sortida començarà a les 10 hores des de la cèntrica plaça tarragonina, on estarà acompanyat de familiars i amics.

Aquesta festa de sortida es fa en col·laboració amb l'associació tarragonina 'Si jo puc, tu també', que treballa per visibilitzar l'epilèpsia a través d'esdeveniments esportius i amb la qual Otón col·laborarà durant el viatge fent quilòmetres solidaris a través de 'Mi grano de arena'.

En l'acte, durant el qual es llegirà un manifest en commemoració del 'Purple Day' —un dels dies mundials de visibilització de l'epilèpsia—, comptarà amb la presència dels membres d'aquesta entitat solidària, la consellera de Capacitat Diverses, Elvira Vidal, i l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà.

En acabar l'acte oficial, Juanillo Otón iniciarà el seu viatge acompanyat d'amics i familiars, fins al Route Bar de Castelldefels, un dels patrocinadors principals d'aquesta volta al món en moto, on es farà un dinar de comiat.

Un somni que va començar a gestar-se fa més d'una dècada

La inspiració per fer aquest viatge va sorgir en Otón després de veure la sèrie documental 'El Mundo en Moto', protagonitzada per Ewan McGregor i Charley Brooman, en què els protagonistes fan la volta al món en moto durant tres mesos. Des d'aquell moment, fa més d'una dècada, aquell somni va començar a germinar dins seu fins que ha pogut fer-lo realitat.

Aquest no serà el seu primer viatge en moto pel món d'aquest apassionat dels vehicles de dues rodes, tot i que sí que serà més llarg. Abans, entre altres països, havia recorregut en motocicleta Islàndia, Costa Rica, Sri Lanka o Mongòlia. En l'aventura que comença aquest dissabte, conduirà una Yamaha Teneré 700 —comprada i revisada a Folch Endurance—, a bord de la qual preveu fer entre 80.000 i 100.000 quilòmetres.

Una moto lleugerament modificada per guanyar autonomia i comoditat

En la moto ha fet algunes modificacions per tenir més autonomia i comoditat, com canviar el dipòsit de gasolina per un més gran, posar una cúpula nova o fars antiboira. Així mateix, també ha incorporat dues maletes laterals i una borsa posterior, on transportarà el seu equipatge, que inclou roba, menjar i beguda, una tenda de campanya, un petit fogonet per cuinar, així com eines i alguns recanvis.

Bàsicament, dormirà a la tenda de campanya, ja que la idea és que el viatge sigui el més econòmic possible. Tot i això, les circumstàncies de l'aventura marcaran que també s'hagi d'allotjar en hotels, càmpings o hostals.

Un altre dels grans maldecaps en la preparació del viatge han estat les vacunes, ja que el fet de viatjar pels cinc continents l'ha obligat a posar-se'n una desena, a més de les punxades contra la Covid-19.

L'Olga, la seva dona, el seu gran suport

Els primers 12 dies de ruta, Juanillo anirà acompanyat de la seva dona, l'Olga, que ha estat el seu gran suport en aquest viatge. Ella, amb qui ha compartit molts dels seus viatges, s'ha encarregat de bona part de la logística, gestionant els visats i permisos necessaris perquè el seu marit pugui moure's pel món durant els pròxims 12 mesos.

Així mateix, l'Olga també ha deixat la seva feina per gestionar el negoci del seu marit durant la seva absència. També té paraules d'agraïment per a la resta de familiars, amics i col·laboradors, que l'han ajudat en la preparació del viatge i que també han col·laborat amb ell amb diversos obsequis i regals.

La seva filla Patrícia, també una apassionada de les motos, s'unirà a ell durant els mesos d'estiu, acompanyant el seu pare durant una part del seu viatge.

El recorregut pels cinc continents

La volta al món en moto del Juanillo Otón el portarà per una quarantena de països dels cinc continents, tot i que el conflicte bèl·lic a Ucraïna ha obligat a fer alguns canvis, ja que finalment no trepitjarà Rússia com tenia previst en un primer moment. Els primers 12 dies, en què el tarragoní anirà acompanyat de la seva dona, recorreran Espanya, França, Itàlia, Eslovènia i Croàcia, on la parella s'acomiadarà.

A partir d'aquí, l'aventurer tarragoní, ja en solitari, passarà per Montenegro, Sèrbia, Bòsnia, Bulgària, Turquia, Iran, Pakistan, l'Índia, Nepal, Tailàndia, Malàisia i Singapur. Des d'aquí, la moto volarà o anirà en vaixell fins el Canadà, mentre que el Juanillo es desplaçarà fins a Austràlia, on recorrerà el país en una moto de lloguer.

El tarragoní es retrobarà amb la seva moto a Vancouver, al Canadà, des d'on anirà cap a Alaska i des d'allà iniciarà un trajecte que el portarà fins a Ushuaia, a l'Argentina, travessant tot el continent americà. Des de Sud-amèrica anirà cap a l'Àfrica, iniciant el recorregut final de tornada cap a casa, on familiars i amics l'esperaran amb ganes de tornar-lo a abraçar després de 12 llargs mesos de volta al món.