L'exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, sortint de l'Audiència de Tarragona

Novetats en el cas Inipro: el jutge obre judici oral contra Ballesteros i 8 acusats més

La interlocutòria, comunicada aquest divendres a les parts, fixa una fiança solidària de 367.290 euros pels nou encausats

El jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona ha decretat l’obertura de judici oral del cas Inipro, segons la interlocutòria que ha estat comunicada aquest divendres a les parts. Així, es jutjaran presumptes irregularitats a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona entre els anys 2010 i 2012 en l'adjudicació d'un contracte de 276.000 euros a l'empresa Inipro, per fomentar l'associacionisme entre el col·lectiu immigrant.

Entre els nou acusats, per a qui el jutge instructor ha fixat una fiança solidària de 367.290 euros, hi ha l'exalcalde de Tarragona i actualment conseller, Josep Fèlix Ballesteros; la consellera municipal Begoña Floria i l'excap de gabinet d'alcaldia, Gustavo Cuadrado. La interlocutòria també inclou altres cinc persones, així com al PSC, com a partícips a títol lucratiu.

Finalment, el jutge també estableix que les empreses Inipro, Itinere Serveis Educatius i Gallet Consultors i Associats com a responsables civils subsidiàries.

Els presumptes delictes: prevaricació, alteració de preus públics, malversació...

Els escrits d'acusació, a càrrec de la Fiscalia, la CUP —com a acusació popular— i de l'Ajuntament de Tarragona —acusació particular—, imputen als acusats els presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, alteració de preus públics i de subhastes públiques falsedat en document públic i falsedat en document mercantil, malversació, tràfic d’influències i abús de funcions públiques.

Ara, les parts tenen 20 dies per formular l'escrit de conformitat o disconformitat amb l'acusació. Encara no hi ha data fixada pel judici oral, tot i que l'advocat de l'exalcalde Ballesteros, David Rocamora, no creu que comenci abans d'un any.

«Tenim ganes d'afrontar el judici per restablir l'honorabilitat de Josep Fèlix Ballesteros»

L'advocat de l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, David Rocamora, ha assenyalat en declaracions a l'ACN que la interlocutòria «és un pas necessari perquè continuï el procediment» i que «no significa cap novetat processalment». En aquest sentit, ha afegit que «tenim ganes d'afrontar el judici per restablir l'honorabilitat de Josep Fèlix Ballesteros, que mai hauria d'haver estat qüestionada».

Cal recordar que durant la seva declaració davant del jutge durant la instrucció del cas, Ballesteros va defensar que la seva actuació estava «dins de la legalitat».

Els socialistes reiteren «el ple convenciment» en la innocència de tots els acusats

Fonts del PSC han explicat que «per fi arriba el judici oral» després d'un procés «excessivament llarg que ha deixat molt desprotegits els encausats, que no s'han pogut defensar». Des dels socialistes també han reiterat «el ple convenciment» en la innocència dels acusats i s'han mostrat convençuts que «així es podrà demostrar durant el judici».

En aquest sentit, des del PSC s'ha destacat que des del partit sempre han tingut «plena col·laboració amb la justícia» i que han aportat «totes les proves necessàries».