Imatge de la plaça on es troba el pàrquing Jaume I de Tarragona, a la Part Alta de la ciutat

El jutjat arxiva el cas del pàrquing Jaume I, però l'Ajuntament de TGN presenta recurs

L'arxivament és provisional i el cas es podria reobrir si apareixen noves proves

El Jutja d'Instrucció número 3 de Tarragona ha arxivat la causa penal del cas Jaume I, que investigava presumptes irregularitats en la construcció d'aquest pàrquing que mai va entrar en funcionament. El magistrat Vicente José Martínez Pardo, en la seva interlocutòria d'arxivament, no veu indicis de prevaricació ni malversació de cabals públics, els delictes pels quals es va obrir la causa l'any 2008.

Cal recordar que l'aparcament Jaume I, a la Part Alta, va iniciar la seva construcció el junt de l'any 2002 —quan l'alcalde de la ciutat era Joan Miquel Nadal— i es preveia que fos un pàrquing intel·ligent amb una capacitat per a 600 places. Les obres, després de moltes vicissituds es van aturar el febrer del 2008, per decisió del llavors alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

Un pressupost de 3,9 milions d'euros que es va disparar per sobre dels 30 milions

En un primer moment, el pàrquing Jaume I es va pressupostar en 3,9 milions d'euros, tot i que finalment el seu cost superarà els 30 MEUR, malgrat que en cap moment s'ha fet ús d'aquest. Els únics cotxes que han entrat a l'equipament ho va fer en una prova l'any 2007.

En aquest sentit, les instal·lacions de la Part Alta, tot i no haver-se fet servir mai com a aparcament, sí que s'han utilitzat com a magatzem municipal i també com a seu del Centre Sociocultural de la Part Alta.

El recurs de l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona ha confirmat aquest matí la decisió del jutjat d'arxivar el cas, però ha mostrat el desacord amb aquesta i ha anunciat que ha presentat un recurs contra l'arxivament de la causa. En aquest sentit, el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha explicat que el consistori reclama que es practiqui una prova «substancial, que és el recorregut dels diners, per si hi ha hagut malversació».

L'arxivament de la causa, decretat en un auto del 10 de febrer de 2022, és provisional i serà definitiu quan el jutge consideri la prescripció dels delictes. Fins que arribi aquest moment, el cas es podria reobrir si apareixen noves proves.

Segons ha explicat el govern municipal, la voluntat és que el Jaume I s'aprofiti per fer un pàrquing convencional, tot i que no es farà cap moviment sobre la qüestió fins que tota la causa judicial es tanqui. 

Una causa mercantil en un jutjat de Madrid

En aquest sentit, a banda de la causa penal arxivada, el passat mes de novembre es va iniciar una causa mercantil al jutjat de primera instància de Madrid, que encara està oberta. En aquest sentit, Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) —empresa pública— va interposar una denúncia contra dues empreses financeres —Metropolitan i Banc Santander— per «peritatges i factures» que s'haurien pagat dues vegades.

Segons els comptes de l'Ajuntament de Tarragona, tan sols hi hauria productes per valor de 831.000 euros quan se'n van arribar a pagar fins a cinc milions d'euros.