Pla general de la Torre de Minerva, a la muralla romana de Tarragona, coberta per la bastida i les obres paralitzades, amb uns turistes

Novetats judicials sobre la perforació de la Torre de Minerva: primeres citacions

El digital 'Porta Enrere' afirma que el jutge ha citat com a investigats el gerent de l'empresa Foreseny, Manuel Fernández, i el responsable tècnic de l'àrea de Patrimoni Històric, Joan Menchon

Novetats en el cas de la perforació de la Torre de Minerva, que es va produir el passat mes de juliol durant les obres que havien de rehabilitar el monument romà de més de dos mil·lennis d'antiguitat. En aquest sentit, el digital 'Porta Enrere' ha avançat aquest dimecres que el jutge ha citat a declarar en condició d'investigat el responsable tècnic de l'àrea de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Menchon.

El citat mitjà ha afegit en la seva informació que també té la condició d'investigat Manuel Fernández, gerent de l'empresa Foreseny, els operaris de la qual van malmetre la torre i el relleu, fent una dotzena de forats per fixar una bastida. Així mateix, l'empresa també figura com a investigada en la causa, oberta després que l'Ajuntament de Tarragona portés el cas a la Fiscalia.

En aquesta informació, s'assegura que els investigats i diversos testimonis del cas declararan davant el jutge durant les pròximes setmanes.

Una dotzena de forats en un monument amb més de dos mil anys d'història

Els fets, segons va avançar en el seu moment el digital 'Porta Enrere', es van produir entre el 12 i el 13 de juliol, quan els operaris de l'empresa Foreseny van instal·lar una bastida per fer les obres de rehabilitació de la Torre de Minerva. Per fer aquesta actuació van fer dotze forats al monument, un d'ells al relleu de la deessa, el més antic fora de la península Itàlica.

Dues setmanes després de la perforació, que va crear una gran polèmica, es va fer una actuació d'urgència per reparar la destrossa feta pels operaris, així com una neteja del monument, alhora que es van retirar algunes pedres que tenien risc de caure.

«No hi va haver responsabilitat per part de ningú de l'Ajuntament»

Fa pocs dies, en una entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, va assegurar que la investigació interna que va encarregar arran dels fets, elaborada pels serveis jurídics del consistori, va determinar que «no hi havia responsabilitat per part de ningú de l'Ajuntament».

En aquest sentit, pocs dies després de la destrossa, Joan Menchon va fer un informe sobre els fets, en què va assegurar que els forats al monument es van detectar el dia 14 de juliol en una visita per supervisar els treballs dos dies després, amb la delegada diocesana de Patrimoni Cultural, Roser Martín.

Segons l'informe, el gerent de l'empresa Foreseny va atribuir els fets a un «error tècnic» del seu equip.