Lladre encaputxat intentant forçar una finestra

L'AP-7, de la Jonquera a Tarragona, terra de lladres de turistes

Els Mossos han detingut cinc lladres més aquesta setmana; n'han detingut 43 el 2018 | El jutge els ha deixat en llibertat però ha decretat una ordre d'allunyament de 200 metres de l'autopista per evitar que reincideixin

Un altre grup de lladres de carretera detingut pels Mossos d'Esquadra.  És el tercer grup criminal que aquest any 2018 s'ha pogut desarticular a Catalunya. El grup que s'ha pogut detenir ara treballaven per tota l'AP-7 en tot el territori català, des de la Jonquera fins a les Terres de l'Ebre. La Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport ha pogut detenir a cinc persones d'un grup format per sis persones; la sisena no es va poder detenir i s'ha ordenat una ordre de cerca i captura per poder ser localitzat i entregat al jutge. Els sis integrants del grup són d'origen albanokosovar i es dedicaven a sostreure objectes de valor i diners de l'interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven.

Ordre d'allunyament de l'autopista

És un mètode antic que sempre ha funcionat, però que sembla rendible per aquests grups de lladres. Aquest any els Mossos han detingut 43 persones per aquest tipus de robatoris a l'autopista i en àrees de servei. Els lladres tornen a sortir al carrer l'endemà de ser detinguts. En el cas d'aquestes darreres detencions el jutge va deixar en llibertat els cinc detinguts però per quatre d'ells n'ha decretat una ordre d'allunyament de tota l'AP-7 i de les seves àrees de servei. D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra tenen una nova eina que els permet poder detenir als lladres només si entren a l'autopista i no cal que els enxampin robant.

L'intendent Josep Guillot, responsable de la Divisió de Transport fins fa un parell de setmanes —ara és el sotscap de la Regió Policial Central— va explicar, en la detenció d'uns altres lladres d'autopista, que és un mètode molt útil pels Mossos i les altres policies de l'Estat per poder foragitar aquest tipus de lladres. Si no poden entrar a l'autopista, o poden ser detinguts si ho fan, sense necessitat d'enxampar-los infraganti, ha fet que molts abandonin Catalunya. És una mesura que els Mossos veuen més útil que l'ingrés a presó. Molts cops ho fan amb una fiança que poden pagar al cap de pocs dies o setmanes i quan tornen al carrer, sense ordre d'allunyament, tornen a l'autopista.

Robatoris des de la Jonquera a Tarragona

La investigació que va permetre detenir aquest grup criminal es va iniciar el 23 d'abril, dia de Sant Jordi, per un furt que va tenir lloc a l'Àrea de Servei d'Empordà Sud, ubicada al punt quilomètric 35 en sentit sud de l'autopista AP-7 al terme municipal de Garrigàs, a l'Alt Empordà. Els lladres actuaven en dos grups però es coordinaven de manera conjunta. Cada grup estava dirigit per un cap i sovint coincidien dos vehicles de cada grup a la mateixa àrea de servei i canviaven els ocupants dels vehicles cada tres o quatre dies per evitar ser detectats per la policia. S'han registrat robatoris i furts en diversos punts de l'AP-7, des de la Jonquera fins a Tarragona.

Els autors acostumaven a robar a turistes aprofitant el seu desconeixement sobre qüestions legals i a l'hora de fer la denúncia, així com el fet que es trobaven desorientats, molts cops no parlen l'idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners a sobre que poden ascendir a més de 10.000 euros en efectiu, com va passar en el primer fet resolt d'aquesta investigació.

Dels sis investigats que formen el grup criminal, només dos d'ells tenen domicili a l'Estat; la resta s'allotjava de manera temporal a Catalunya en diversos hostals i hotels de diferents poblacions durant el període que s'organitzaven per cometre els furts. És el mètode habitual d'aquests grups criminals. Molta mobilitat per evitar ser enxampats pels Mossos. La majoria dels integrants residien alhora en tres llocs diferents per tal de no ser descoberts.  Els vehicles que feien servir els llogaven. Segons els investigadors, n'havien arribat a utilitzar més de vint, fent una inversió de més de 6.000 euros.

Tots en llibertat

Després de ser detinguts, els lladres van passar a disposició judicial divendres, 10 d'agost, i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs i a quatre d'ells també els va imposar una ordre d'allunyament de 200 metres de tota l'AP-7 i les seves àrees de servei, una mesura molt celebrada pels Mossos d'Esquadra.