Imatge d'un dels exemplars de vespa asiàtica localitzats a Monnars, a Tarragona

Localitzen un niu de vespa asiàtica a Monnars, a Tarragona

Són una espècia exòtica invasora, molt perillosa per a les nostres abelles

La temuda vespa asiàtica és a Tarragona. Uns veïns de la urbanitació de Monnars, a la zona de Llevant de Tarragona, han trobat un niu d'aquesta espècie de vespa a casa seva. Els Agents Rurals han confirmat que es tracta d'exemplars de vespa velutina, és a dir, vespa asiàtica. 

Aquestes vespes es caracteritzen per ser més grans que les vespres corrents, d'uns 3 centímetres aproximadament. Tenen el rostre de color groc i una línia horitzontal groga a l'abdomen. Les seves potes són grogues i tenen un color ataronjat al final de l'abdomen. Les vespes asiàtiques instal·len els nius en fase primària, que són nius de forma arrodonida, en llocs com façanes, cornises de teulades, garates, porxos o similars, com en el cas del que s'ha trobat a Monnars. Els nius secundaris, de mida més gran i de forma ovalada, es trobaran en branques altes dels arbres, tant en zones urbanes com agrícoles o boscoses.

Imatge del niu de vespa asiàtica localitzat a Monnars, a Tarragona
El niu de vespa asiàtica trobat a Monnars es troba en fase primària | TarragonaDigital

Es tracta d'una espècie exòtica invasora que s'alimenta de les abelles de mel, així com de vespres i altres insectes pol·linitzadors molt importants per al nostre ecosistema i biodiversitat. A més, la seva presència provoca greus danys als apicultors, ja que el 80% de la dieta d'aquests insectes són larves d'abella. Pel que fa als humans, no és especialment agressiva per a les persones, ni tampoc ho és més que la resta de vespes. En cas de picada, sí que poden ser una mica més dolorosa perquè tenen el fibló més gros, i sobretot pot ser perillós si la persona que rep la picada hi és al·lèrgica.

En cas de trobar-se amb un niu, les autoritats mediambientals recomanen no acostar-s'hi massa (a menys de 5 metres) perquè no se sentin amenaçades. El següent pas és avisar urgentment al cos d'Agents Rurals perquè es faci càrrec de la situació o al telèfon d'emergències 112. També es recomanable avisar al nostre Ajuntament.