Acte de lliurament les distincions de Fill Predilecte a Manel Sanromà i de Filla Adoptiva a Manola Brunet

Tarragona distingeix el Fill Predilecte i la Filla Adoptiva: Manel Sanromà i Manola Brunet

L'Ajuntament ha fet un acte al Fòrum de la Colònia

La ciutat de Tarragona té nou Fill Predilecte i Filla Adoptiva. L'Ajuntament ha lliurat les distincions aquest dijous en un acte al Fòrum de la Colònia presidit per l'alcalde Pau Ricomà. Manel Castaño i Xavier Puig han glossat la trajectòria de les dues persones distingides.

La distinció de Fill Predilecte ha estat per l'astrofísic i professor de Matemàtica Aplicada de la URV, Manel Sanromà. El de Filla Adoptiva ha estat per la científica climatòloga Manola Brunet.

L'alcalde ha destacat els paral·lelismes entre les trajectòries dels dos guardonats. N'ha destacat «la dimensió científica» de Sanromà i «de la geografia» de Brunet, així com la «vinculació» amb la Universitat Rovira i Virgili.

Ricomà també ha alabat «la seva dimensió internacional». En concret, «en els àmbits en què es plantegen els reptes més grans per a la humanitat: el clima i la digitalització», ha expressat.

«Avui hem tingut l’honor d’atorgar la màxima distinció ciutadana a dues persones que són referents, que des de Tarragona  irradien el seu coneixement arreu del món i que sobretot deixen un enorme llegat intangible en tots els alumnes i investigadors amb qui han treballat», ha conclòs l'alcalde.

Manola Brunet ha manifestat «l’honor d’haver estat nomenada Filla Adoptiva de Tarragona», a més d'un agraïment «profund» al consistori. N'ha destacat la «sensibilitat que demostra el consistori envers l’emergència climàtica» de l'Ajuntament.

Manel Sanromà també ha agraït la distinció al consistori i el seu reconeixement a la URV. També ha volgut recordar els seus «fills intel·lectuals: Tinet, el domini.cat i la Colla Jove de Tarragona».

L’acte ha finalitzat amb una actuació musical a càrrec d’un duet de violins de l’Orquestra de la URV.

Trajectòries científiques destacades

Manel Sanromà i Manola Brunet, els dos guardonats, tenen unes grans carreres científiques destacades arreu del territori. 

Sanromà, astrofísic i professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili, ha estat una important figura a la ciutat de Tarragona. 

Va ser director de l'Escola d'Informàtica de Tarragona. També va fundar i ser cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. 

Així mateix, va crear TINET i va posar en marxa la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). També va fundar i dirigir l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), el domini.CAT.

Manola Brunet, és una científica climatòloga i especialista en el canvi climàtic. Des del 2018 presideix la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.

Va ser professora de la Universitat de Barcelona a Tarragona. De 1995 a 2003 va ser codirectora del Grup de Recerca del Canvi Climàtic de la URV. El 2008 en va ser la directora.

També va dirigir des de la seva creació el Centre pel Canvi Climàtic al Campus de les Terres de l’Ebre de la URV.