Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Capçalera de la manifestació de l'1 de maig a Tarragona.

Més d’un miler de persones es manifesten a Tarragona per reivindicar els drets laborals

Treballadors d’empreses de serveis, d’Endesa, del comerç tèxtil i la geriatria concentren les reivindicacions de l'1-M, Dia del Treballador

Capçalera de la manifestació de l'1 de maig a Tarragona.
Capçalera de la manifestació de l'1 de maig a Tarragona. | Àngel Ullate

 

Més d’un miler de persones han respost a la crida dels sindicatsUGT i CCOO i s’han manifestat aquest Primer de Maig a la Rambla Nova de Tarragona sota el lema ‘Més drets, més igualtat, més cohesió. Primer les persones’. La protesta ha transcorregut en un ambient festiu entre la plaça Imperial Tarraco i el Balcó del Mediterrani.

Els sindicats han aprofitat el context postelectoral per fer dues grans demandes al futur govern espanyol: la derogació de la reforma laboral i un nou Estatut dels Treballadors. A més, treballadors d’empreses de serveis, cambreres de pis, d’Endesa, del sector tèxtil i la geriatria del territori han aprofitat per fer sentir les seves reivindicacions. La demarcació té un índex d’atur de més del 15%, el més elevat de tot Catalunya.

GALERIA DE FOTOS: La manifestació del primer de maig a Tarragona

El Dia Internacional dels Treballadors d’aquest any ha estat marcat per les eleccions de diumenge passat a les corts espanyoles i pels missatges que els sindicats han adreçat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i a la resta de formacions polítiques. Els dos sindicats majoritaris han insistit que el futur govern té una gran oportunitat per derogar la reforma laboral, la llei de pensions i la llei mordassa. «Demanem al nou govern d’Espanya i al de Catalunya que mirin per les persones, per la sanitat, la dependència ,els serveis socials i la igualtat, i que es reverteixin les reformes que han empitjorat les condicions de treball», ha assenyalat el secretari de la UGT de Tarragona, Joan Llort.

El secretari general de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, ha dit que també cal atendre el missatge que es llança cada 8-M a favor de la igualtat real entre homes i dones, i que s’adoptin mesures per acabar amb els elevats índexs d’atur juvenil. El dirigent sindical ha afegit que, a més de l’agenda social, el futur govern de l’Estat també ha de prioritzar la resolució del problema territorial amb Catalunya. Alhora, ha exigit al president Torra i al Govern «que comenci a governar i, sinó, que plegui perquè no podem estar sense pressupostos»

L’elevat índex d’atur a la demarcació i el repunt de la sinistralitat laboral també han format part de les reivindicacions, juntament amb la lluita per acabar amb els greuges dels treballadors subcontractats, sobretot en el sector serveis. Moya ha insistit que treballen juntament amb al Inspecció de Treball per combatre la precarietat en aquest sector, però ha insistit que fan falta més mitjans per controlar les empreses.

Un dels col·lectius afectats és el de les cambreres de pis que treballen -subcontractades- en els hotels de PortAventura i que aquest dimecres també han sortir al carrer per a exigir unes «condicions dignes». En una pancarta dirigida al líder del PSOE una d’elles demanava a Sánchez «que passi a l’acció» perquè «ja no hi ha excuses» per derogar la reforma laboral. Uns altres que s’han manifestat durant aquesta jornada són treballadors de centres de geriatria, que exigeixen més recursos i millors condicions

La mobilització del Primer de Maig també ha donat visibilitat als treballadors i treballadores d'Endesa, que batallen per un conveni digne, o als treballadors dels comerços del tèxtil, que porten dos anys sense conveni i amb el sou congelat. «Ningú es vol asseure a negociar ni es fa càrrec del problema», ha lamentat una portaveu d’aquest col·lectiu, Joana Giliberti.

D’altra banda, els sindicats també han tornat a reclamar l’impuls d’infraestructures clau per a la competitivitat de les empreses de la demarcació com són l’A-27, el desdoblament de l’N-340 i la implantació de l’ample europeu. A més, les organitzacions també han demanat la implantació del sistema de xarxes elèctriques tancades amb costos reduïts per a la indústria química. 

Manifestació alternativa

D’altra banda, moviments socials anticapitalistes i sindicats d’arreu de la demarcació com la CGT, Co.bas, USTEC-STEs, IAC i COS han fet una crida a participar en una manifestació que sortirà de la plaça Imperial Tarraco a dos quarts de set de la tarda. La protesta recorrerà els carrers de la ciutat sota el lema ‘Lluita social i sindical per acabar amb el capital’.