Aquest dilluns, 22 de juny, a dos quarts de sis de la tarda, mig centenar de pares i mares de la ciutat de Tarragona s'han manifestat a la plaça de la Font per a reclamar un augment de les places públiques a les escoles de la capital tarragonina. Els manifestants han comptat amb el suport de la junta personal docent no universitari; la FAPAC (federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya); i regidors i polítics tarragonins, com ara els consellers socialistes Mario Soler i Francesc Roca; les regidores de la CUP, Laia Estrada i Eva Miguel; el portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal; i el senador socialista, Santi Castellà.
Les famílies es troben en una situació força límit, pel que fa a l'opció d'escolarització pels seus fills i filles. Aquest divendres, 26 de juny, es realitzarà l'assignació d'ofici de les places d'escolarització i veuran com la seva primera opció, «necessària per a poder conciliar», no es podrà assolir. El motiu d'aquesta situació: la manca de suficient oferta de places d'escolarització, «públiques, laiques i de qualitat», a Tarragona. Per sortir del pas en el curs 20/21, entenen que caldria habilitar una segona línia de P3 a l'escola del Miracle.
I és que el procés de preinscripcions de P3 ha deixat una vintena de famílies sense accedir a la seva primera opció d'escola pública de la zona 1. El problema s'agreuja, segons els convocants, quan es comprova que les places públiques disponibles en les altres zones del nucli urbà, (zones 3 i 4), tampoc són suficients per cobrir aquesta demanda.
Per adequar l'oferta de places públiques a la població i a la natalitat, les famílies de Tarragona recorden que cal impulsar la revisió de les zones d'adscripció escolar, un tema pendent des de fa més de 10 anys, segons els manifestants. Els manifestants han recordat que Tarragona és un dels indrets de tot el país «amb major segregació escolar» i que l'anterior govern municipal, i l'actual, es van comprometre a posar fi a aquesta situació.
Més places concertades que públiques
Segons constata el col·lectiu, el nombre de places de P3 a l'escola pública al nucli urbà de Tarragona (zones d'adscripció escolar 1, 3 i 4) suma només un 37% de l'oferta, mentre que en les zones 1 i 4 en concret no passa del 33%. D'aquesta manera, en els barris més densament poblats, només 1 de cada 4 infants tarragonins tindria cabuda en una escola pública. És un crit d'alerta que fa menys d'una setmana llançava la FAPAC.
Les famílies demanen a Educació un augment de places de P3 públiques i de qualitat al nucli de Tarragona a partir del curs 2021-22, per tal de donar resposta a la creixent demanda i corregir així el dèficit estructural d'oferta de places amb caràcter permanent. El col·lectiu de famílies denuncia que la falta de places a l'escola pública força cada any moltes famílies a haver d'escollir escoles concertades per a l'educació dels seus fills, una opció que no seria l'elegida si s'augmentessin les places als equipaments públics.