Pla general de les persones concentrades a la plaça de la Font de Tarragona iniciant la manifestació amb una pancarta amb el lema '1-O, Ni oblit ni perdó, Independència'.

Un miler de persones es manifesten a Tarragona per commemorar el tercer aniversari de l'1-O

Les entitats independentistes reclamen unitat als partits polítics per culminar la independència

Un miler de persones s'han mobilitzat aquest dijous al vespre a Tarragona per commemorar el tercer aniversari de l'1-O. Els actes han començat amb una doble concentració convocada per l'ANC i Òmnium, i el CDR, a la plaça de la Font, en la qual s'ha reclamat unitat als partits polítics per avançar cap a la república i en la qual s'ha tornat a denunciar un cop més «la violència» policial i la «repressió» de l'Estat. A més, s'ha pogut tornar a votar de forma simbòlica en diverses urnes que es conserven de la jornada del referèndum. Finalment, al crit de «Ni oblit, ni perdó!» la protesta s'ha convertit en una manifestació que ha acabat al davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, on s'ha cremat una bandera espanyola.

L'ANC i Òmnium han obert l'acte commemoratiu davant de centenars de persones en filera i amb mascareta a la plaça de la Font. Les entitats han llegit un manifest en el qual han reivindicat l'1-O com un dia «de no retorn» i «històric per la democràcia». Han lamentat la «violència» que l'Estat va exercir «sense miraments» i en què va «reprimir amb cruesa els drets fonamentals». Les organitzacions sobiranistes han criticat que no s'hagin investigat els responsables i han recordat que han engegat una campanya per portar-los davant la justícia. «No defallirem».


«Estem decidits a fer la república catalana», ha exclamat el coordinador de l'ANC a Tarragona, Òscar Hijosa. Enmig de crits de «U d'octubre, ni oblit ni perdó», l'Assemblea ha reclamat unitat per assolir les estructures d'Estat i fer realitat «l'anhel d'esdevenir un estat propi». A més, Hijosa ha reivindicat «que ens deixin fer eleccions sense que ningú amb una toga o una porra decideixi el contrari».

Pla obert de dos manifestants cremant una bandera espanyola al davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, l'1 d'octubre del 2020
Dos manifestants cremant una bandera espanyola davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. | ACN

Durant l'acte també ha intervingut Ernesto Sarabia, de Madrileños por el Derecho a Decidir, qui ha exigit posar fi a la «repressió cap al poble de Catalunya» i ha rebutjat la inhabilitació del president Torra.

Posteriorment, una representant del CDR ha llegit un altre manifest en el qual ha advertit que l'Estat no aturarà la repressió i en què ha criticat que «els líders separatistes no tenen cap mena de brúixola». Ha carregat contra ERC i JxCat, a qui ha acusat de voler imposar la seva «hegemonia» i de deixar en un «segon pla» la voluntat del poble. Per això, ha dit que faran «l'impossible» per poder superar el 50% de vots favorables a la independència, però sense confusions ni «vergonyants disputes polítiques».

Finalment, la concentració ha donat pas a una manifestació que ha recorregut la Rambla Nova i ha arribat fins a la subdelegació del govern espanyol, que es trobava envoltada de tanques i diversos agents dels Mossos. Els manifestants han cantat els Segadors i han cremat una bandera espanyola davant l'edifici estatal, sense més incidents. Poques desenes de persones s'han mantingut tallant el trànsit durant poc més de mitja hora fins que han donat la protesta per acabada.