Pla tancat d'una bossa de sang amb un puny al costat tancat durant la Marató de Donació de Sang de Tarragona

L'Hospital Joan XXIII, punt neuràlgic de la Marató de Donació de Sang al territori

Se celebrarà a tot Catalunya entre el 8 i el 15 de gener i l'objectiu és aconseguir 10.000 donacions de sang

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona participarà en la nova edició de la Marató de Donació de Sang de Catalunya, que tindrà lloc als principals hospitals de Catalunya entre el 8 i el 15 de gener. Al centre sanitari tarragoní, es podrà donar sang dilluns, dimecres i divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores; i dimarts, dijous i dissabte, de 9 a 14 hores.

La Marató de Donació de Sang de Catalunya s'ha presentat aquest dimarts en format híbrid —presencial des de l'Ajuntament de Barcelona i de manera telemàtica—, amb la intervenció dels alcaldes de les quatre capitals catalanes. L'objectiu d'aquesta nova edició és aconseguir remuntar les donacions, animant més persones a donar per primera vegada.

La pandèmia i el Nadal afecten les reserves de sang

En aquest sentit, la pandèmia de la Covid-19 ha fet baixar la xifra de nous donants. Des del Banc de Sang i Teixits han alertat que la sisena onada està tenint un important impacte en les donacions de sang en els darrers dies:  «Hem tingut moltes anul·lacions de persones apuntades per donar sang i que no han pogut venir perquè han estat positius».

A l'afectació per la pandèmia, cal sumar el descens de donacions que es produeix durant les vacances de Nadal. En aquest sentit, des del Banc de Sang i Teixits s'ha assenyalat que «ara ens calen més donacions per garantir els tractaments als hospitals i per tenir prou reserves de sang: disposem de 5.000 unitats de sang, la meitat del que seria normal i durant la Marató volem aconseguir arribar a les 10.000».

Tot i aquests condicionants, durant el 2021 s'han rebut més de 220.000 donacions de sang, un fet que ha permès assegurar l'abastiment dels hospitals catalans.

Pau Ricomà anima els joves a fer-se donants de sang

Durant la seva intervenció, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha animat la gent jove a fer-se donant de sang, alhora que ha donat la benvinguda als nous donants. El batlle tarragoní també ha tingut unes paraules d'agraïment a la tasca que fa el Banc de Sang i Teixits.

En aquest sentit, aquelles persones interessades a donar sang han de reservar hora des de la pàgina web donarsang.gencat.cat. L'objectiu de la campanya és aconseguir 10.000 donacions de sang durant la setmana a tot Catalunya.