Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lloc de socors de la Creu Roja Tarragona a la platja de l'Arrabassada

Menys banyistes i menys assistències dels socorristes a les platges de Tarragona

La Creu Roja lamenta les actituds incíviques que els obliguen a avisar la Guàrdia Urbana

Lloc de socors de la Creu Roja Tarragona a la platja de l'Arrabassada
Menys banyistes i menys assistències dels socorristes a les platges de Tarragona | ACN

El servei de salvament i socorrisme de la Creu Roja a les platges de Tarragona està tenint un estiu força tranquil. Així ho reconeix el seu coordinador, Nacho Cancio, en declaracions a l'ACN. La calma s'explica en part perquè un 70% dels dies hi ha hagut bandera verda i en tan sols un parell han hagut d'hissar la vermella, que prohibeix el bany. El fet que hi hagi menys turistes també ha fet que hi hagi un menor nombre de banyistes respecte altres anys, fet que de retruc ha comportat una lleugera reducció de les assistències, que se situen en unes 470 en el que portem d'estiu. Tot i això, el nombre d'avisos que han hagut de fer a la Guàrdia Urbana per comportaments incívics és similar als d'altres anys, un fet que els socorristes lamenten.

Un dels elements als quals els socorristes  han de prestar atenció són els salts des de les roques. A la majoria de platges de la ciutat n'hi ha i acostumen a ser un punt de conflicte entre els professionals i els banyistes. «Hi ha gent que creu més i gent que creu menys. La nostra tasca és informar-los que estan fent alguna cosa que no es pot fer o que és perillosa», indica Cancio. En cas que la persona faci cas omís, «s'avisa la Guàrdia Urbana i se n'encarreguen ells».

Entre imprudències  d'aquest tipus i altres comportaments no recomanats, en els primers dos mesos de temporada han requerit la presència policial una quarantena de vegades. «L'any passat vam tancar amb una mica més d'un centenar, per tant estem amb uns números bastant similars», detalla.

L'impacte de la Covid-19

La Covid-19 en certa manera també ha fet que hi hagi una mica més de presència policial a les platges  per tal de controlar-ne els aforaments. A Tarragona  s'ha instal·lat un sistema de sensors  per assegurar que no hi hagi més gent de la recomanable. De moment encara no s'ha superat el límit en cap espai però en un parell d'ocasions s'hi ha estat a prop i la policia i Protecció Civil han llançat missatges per megafonia. Els banyistes  també han de respectar la distància entre tovalloles i en aquest sentit Cancio sí que ha detectat un canvi de comportament. «Altres anys tothom volia posar-se a prop de l'aigua, però enguany la gent s'arriba a posar quasi al passeig quan la platja està quasi plena», detalla.

El coronavirus  també ha obligat a prendre més mesures de seguretat als socorristes  a l'hora de realitzar les assistències. Alguns protocols s'han adaptat a la nova realitat i, per exemple, han de fer les atencions amb doble guant —fins ara només en portaven un—, ulleres de protecció i mascareta. Tot plegat ho porten dins una ronyonera que sempre han de dur a sobre. També donen una mascareta quirúrgica a la persona assistida, tant facin la cura a la sorra o al punt de socors. A més, en aquests espais s'impedeix l'accés a acompanyants, a excepció dels casos amb menors d'edat, i es desinfecten les cadires i lliteres després de cada servei.

Malgrat totes aquestes mesures, Cancio afirma que la majoria dels banyistes  «ho fan bé». «Quan hem de fer una assistència ells pregunten i no s'atansen gaire, que és el que s'ha de fer, i és el socorrista qui dona les indicacions», concreta.