L'Amfiteatre de Tarragona a tocar de la via de tren

Exigeixen desviar els trens de la costa per evitar riscos de l'Amfiteatre de Tarragona

Mercaderies per l'Interior vol solucions pel pas de grans trens de mercaderies, ja que causa «afectacions i vibracions fortes»

L'Amfiteatre romà de Tarragona és una de les grans preocupacions de la plataforma 'Mercaderies per l'Interior'. Actualment, els grans trens de mercaderies que passen per la via actual suposen «una situació de risc perfectament evitable» per aquesta infraestructura.

En aquest sentit, es veu amb gran preocupació l'horitzó que s'imposi quan el volum actual de combois es multipliqui exponencialment amb l'entrada en marxa del Corredor Mediterrani. Un fet que, si no es desvia per un traçat alternatiu, serà així en els pròxims anys.

Segons assenyalen des de la plataforma, ADIF també té constància d'aquest fet i està preocupada per aquesta situació. Per tot plegat, recentment s'ha licitat un nou estudi sobre els efectes concrets que tindrà la posada en marxa del Corredor Mediterrani sobre l’Amfiteatre.

En aquest sentit, el portaveu de Mercaderies per l'Interior, Eugeni Sedano, considera que «una solució immediata que desviï aquests combois per l’interior esdevé inajornable» i avisa que «no ens podem permetre esperar 15 anys» fins a lligar una solució definitiva i integral.

El perill del pas de trens a prop de l'Amfiteatre

L'any 2017 i el 2019 es van fer dos estudis sobre el pas de trens a prop de l'Amfiteatre. El primer va anar a càrrec del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (CRBMC) i el segon de Global Cultural Heritage Management.

En aquest dos, ja s'alerta de les serioses afectacions del pas dels trens per a l'estructura del monument. L'Amfiteatre pateix l'impacte «de les vibracions fortes i constants» en forma «d’esquerdes i problemes estructurals», ja que reposa a només 15 metres de les vies.

Sedano veu clar que «no ens podem permetre sotmetre el nostre patrimoni a un impacte objectivament negatiu, i encara menys caure en la negligència d’incrementar-lo».

Per tot plegat, la Plataforma Mercaderies per l’Interior va denunciar aquest afer al Defensor del Pueblo. Així doncs, continua convençuda que allunyar els trens de mercaderies de l’Amfiteatre romà a través d’una alternativa urgent i provisional esdevé «una qüestió de sensatesa i de responsabilitat».

«Festivals com el de Tarraco Viva comporten un compromís latent amb la nostra història i patrimoni que no podem oblidar la resta de dies de l’any», sintetitza Sedano.