Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els paradistes reclamen suport institucional i una aposta clara perquè els turistes arribin a la plaça Corsini.

El Mercadet de Tarragona, en crisi: les vendes cauen fins a un 70% amb el trasllat a Corsini

Els marxants reclamen una aposta pel comerç de proximitat, amb reducció de tarifes i l'eliminació de l'IVA, a més d'un programa per conduir els turistes fins a la plaça Corsini

Els paradistes del Mercadet de Tarragona asseguren haver patit una baixada de vendes de fins el 70%.
Els paradistes del Mercadet de Tarragona asseguren haver patit una baixada de vendes de fins al 70%. | Àngel Ullate

 

El Mercadet de Tarragona està en crisi. Els paradistes asseguren que les vendes han caigut fins a un 70% des que van abandonar la Rambla Nova el mes de juliol de l'any passat, amb una davallada generalitzada d'un 50%.  Les associacions de marxants critiquen la manca de voluntat de l'Ajuntament de Tarragona i d'ESPIMSA, empresa municipal gestora, i reclamen una disminució del preu de la llicència i una aposta clara per l'arribada de turistes a la plaça Corsini. «La situació és preocupant», asseguren Enric Daza i Josep Joaquim Gómez, presidents de les dues agrupacions de paradistes. És el segon cas de problemes en mercats ambulants de Tarragona, després de les irregularitats del de Bonavista. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Caiguda de vendes generalitzada al Mercadet de Tarragona

Fa deu mesos que els marxants van abandonar la Rambla Nova per instal·lar-se a la plaça Corsini, d'on havien marxat feia onze anys. Va ser un trasllat amb polèmica: molts dels paradistes volien mantenir-se a la rambla fins passat l'estiu i altres ni tan sols volien moure's. Finalment, el mes de juliol van fer les maletes i van reubicar-se en l'entorn del Mercat Central. Des d'aleshores, denuncien una caiguda de vendes generalitzada de fins al 70%. Al Mercadet hi ha 71 paradistes els dimarts i 67 paradistes dijous i en són bastants els que s'estan rumiant de deixar-ho, encara que confien en la temporada d'estiu. 

«Som conscients que la rambla era un lloc privilegiat, però la caiguda de vendes ha estat molt gran. No arriben ni els turistes ni els clients habituals», assegura Maria José Bou, paradista ubicada al davant de l'edifici de Correus. Bernarda Maya, amb la botiga just al costat, és encara més contundent: «El trasllat ha estat una ruïna». Al carrer Governador Gonzàlez la situació no millora. «Això ha estat un fracàs. No venem res i sabíem que passaria», lamenta Tamar Gabarri. 

Isidro Íñigo, que té la parada a la cantonada entre el carrer Colom i Reding, assegura que «les vendes han baixat prop d'un 70%». «L'Ajuntament ens ha d'ajudar perquè el col·lectiu està morint», afegeix. Uns metres més enllà, a la cantonada amb el carrer Lleida, Bernardo Fernández ratifica els comentaris dels seus companys de professió: «El pitjor ha estat tornar aquí»

Els paradistes reclamen suport institucional i una aposta clara perquè els turistes arribin a la plaça Corsini.
Els paradistes reclamen suport institucional i una aposta clara perquè els turistes arribin a la plaça Corsini. | Àngel Ullate

 

Les associacions reclamen més suport institucional i una aposta pel turisme

Enric Daza i Josep Joaquim Gómez són els presidents de les dues principals associacions de marxants a Tarragona. Ambdós reconeixen que la caiguda de vendes és «generalitzada» i «preocupant», i asseguren estar «descontents» amb l'actitud de l'Ajuntament de Tarragona. Per tal de pal·liar aquesta situació, argumenten que, d'una banda, caldria abaratir el cost de les parades i eliminar l'IVA del 21%. De l'altra, creuen «molt necessari» indicar correctament on es troba el mercadet i quins dies se celebra perquè els turistes hi puguin arribar. «Era una promesa que ens havien fet des d'ESPIMSA quan vam pactar el trasllat, i no ho han fet», denuncia Daza. 

«Necessitem que hi hagi cartells turístics, publicitat, que porti als visitants cap aquí. Els mercadets sempre són un atractiu turístic més, però això aquí no passa», lamenta Gómez. «Fa deu anys no hi havia tants turistes, però ara sí. Per què no s'aprofita?», es pregunta Daza. Ara, els presidents de totes dues entitats esperen un «canvi» des de l'Ajuntament, ja sigui amb la continuïtat de l'alcalde Ballesteros o amb l'entrada del republicà Pau Ricomà. 

La logística, l'únic àmbit que rep bona valoració per part dels paradistes

Un dels majors temors dels paradistes a l'hora de traslladar-se a la plaça Corsini era la logística. Carregar, descarregar i estacionar les furgonetes es creia «complicat» i «difícil».  Deu mesos després, però, valoren positivament les accions del consistori per facilitar la feina als marxants. L'últim exemple és la conversió a zona de càrrega i descàrrega d'uns metres d'aparcament de zona blava del carrer Soler, fet que sí ha estat criticat pel veïnat de la zona.

Imatge d'una zona de càrrega i descàrrega habilitada per als paradistes, ben valorada al sector.
Imatge d'una zona de càrrega i descàrrega habilitada per als paradistes, ben valorada al sector. | Àngel Ullate

 

L'Ajuntament defensa l'atractiu turístic del carilló

Des de l'empresa municipal gestora del Mercadet, ESPIMSA, defensen que s'ha unificat l'estètica del mercadet i que s'ha posat en marxa el carilló. «Un atractiu pels vianants i turistes», assenyalen.  A hores d'ara es desconeix qui serà la persona que es faci amb la presidència d'aquest ens, liderat fins ara per la membre de l'equip de govern pels socialistes, Elvira Ferrando. El rellotge fa sonar l'Amparito Roca diàriament a les 12.00 hores i a les 18.00 hores, i durant l'estiu afegirà també l'horari de les 20.00 hores.