Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les imatges de la concentració en contra del racisme a Tarragona

El #BlackLivesMatter, també a Tarragona: Més de mig miler de persones es concentren contra el racisme

Els manifestants denuncien identificacions a extutelats ii la «violència policial» a membres de la comunitat negra

Les imatges de la concentració en contra del racisme a Tarragona
Unes 500 persones s'han concentrat a la plaça de la Font   | Àngel Ullate

Més de mig miler de persones s'han concentrat aquest diumenge a Tarragona per denunciar el racisme «estructural» instaurat en la societat. Els manifestants, amb mascaretes reivindicatives i col·locats en fileres per tal de respectar les distàncies de seguretat, han omplert de punta a punta la plaça de la Font.  Els portaveus de la Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent d'Espanya (CNAAE) han denunciat les identificacions a joves extutelats als carrers de la ciutat i també les detencions a persones negres durant els mesos de confinament. En la concentració, sorgida arran de l'assassinat de George Floyd als Estats Units, també s'ha donat suport a la família Mor Sylla, el manter que va morir en una actuació policial a Salou fa cinc anys.

GALERIA DE FOTOS: Les imatges de la concentració en contra del racisme a Tarragona

Al començament de la protesta, els organitzadors han repartit mascaretes i gel hidroalcohòlic als manifestants. Un cop, organitzats en fileres, el crit ha estat unànime: 'Black Lives Matter'. El lema global per denunciar la violència policial i el racisme ha ressonat entre els concentrats, que també han cridat consignes com ara 'Sense justícia no hi haurà pau' o 'No és casual, el racisme és estructural', entre altres.

En la mobilització, s'han llegit diversos manifestos per part dels portaveus de la plataforma CNAAE a Tarragona, que aplega una quarantena de membres. El col·lectiu ha denunciat la discriminació racial als centres de treball, a les escoles així com les violacions dels drets fonamentals de les persones immigrants als Centres d'Internament d'Estrangers. En les intervencions, també s'han lamentat les condicions laborals de precarietat que pateixen els temporers de Lleida i d'Almeria i s'ha exigit una revisió de la llei d'estrangeria, entre altres reivindicacions.

L'Itzia, una de les representants de la CNAAE, ha expressat que amb l'acció volen alçar la veu per denunciar la violència policial i social que pateixen cada dia les persones que s'han manifestat a Tarragona i arreu de l'Estat. En la mateixa línia, s'ha posicionat la Sofiya Kerchaoiu, que ha compartit el patiment que ha viscut per ser musulmana. «Penso que el meu discurs ajudarà a conscienciar a la gent i, sobretot, va dirigit a totes les noies marroquines i les racialitzades que s'han sentit soles. Vull recordar-los que totes patim el mateix i que si ens unim podrem anar en contra del sistema racista», ha afirmat Kerchaoiu.

Les imatges de la concentració en contra del racisme a Tarragona
S'han llegit diversos manifestos | Àngel Ullate

Identificacions i detencions per ser immigrant

Pel que fa a les actuacions policials a la ciutat de Tarragona, la Naret Ziur ha denunciat que els agents identifiquen a joves i menors extutelats que viuen pels carrers de la Part Alta pel simple fet de ser MENA. També s'ha queixat que durant l'estat d'alarma, els cossos policials han aturat a les persones negres. «Simplement els detenen o els paren pel color de la seva pell quan al costat passaven altres persones. Això és un problema estructural», ha etzibat la portaveu.

En la mobilització també hi ha participat la família de Mor Sylla, l'home senegalès que va morir l'agost del 2015 a Salou durant una operació policial contra el top manta. Durant la seva intervenció, el germà ha tornat a demanar que es reobri el cas i ha emplaçat els manifestants a manifestar-se a mitjans d'agost per homenatjar Sylla.

La protesta ha acabat amb una performance protagonitzada per membres de l'organització, els quals s'han desenganxat de la mascareta les paraules com 'racisme', 'desigualtat' o 'injustícia'. Finalment, s'ha fet un minut de silenci per recordar les víctimes de la violència policial.