Els veïns del Parc Francolí preveuen mobilitzacions per posicionar-se en contra del Centre Penitenciari Obert de Tarragona.

Els veïns del Francolí preparen mobilitzacions contra el futur Centre Penitenciari Obert de Tarragona

Ho han decidit després d'una reunió amb l'alcalde Ricomà i alts càrrecs del departament de Justícia | «El CPO farà morir el Parc Francolí», asseguren

Els veïns del Parc Francolí de Tarragona preparen mobilitzacions a partir del setembre per intentar frenar l'obertura del nou Centre Penitenciari Obert. Les obres del mateix ja s'han licitat i està previst que comencin abans d'acabar l'any. El veïnat sempre s'ha posicionat en contra del projecte perquè, asseguren, «farà morir el Parc Francolí». Aquesta setmana, membres de l'entitat veïnal s'han reunit amb l'alcalde Ricomà, el regidor Xavi Puig i alts càrrecs del Departament de Justícia de la Generalitat. «Estan tancats en banda i no reformularan el projecte», lamenten. 

El veïnat del Francolí «farà soroll» per frenar l'obertura del nou Centre Penitenciari Obert

«No tenim res a perdre. Farem soroll perquè Tarragona sàpiga que nosaltres hi estem totalment en contra i que no han actuat amb transparència ni ens han tingut en compte». Son les paraules de Roser Barrio, portaveu de l'associació de veïns del Parc Francolí. A partir del pròxim mes de setembre, els veïns d'aquest barri de la ciutat es mobilitzaran amb l'objectiu de frenar l'obertura del nou Centre Penitenciari Obert, que s'ubicarà a tocar de les dependències de la Guàrdia Civil, al Parc Francolí. 

Malgrat encara no tenen clar quines mobilitzacions hi haurà, estan convençuts que «cal fer alguna cosa». Els veïns s'han posicionat en contra del projecte des que es va presentar l'any 2016, moment en què van organitzar una recollida de signatures. Mesos més tard, al febrer de l'any 2018, van demanar ser part interessada per poder rebre les noves notícies referents al projecte. «Mai van arribar. Deien que no tenien projecte i era fals. La Generalitat ha girat l'esquena als veïns i l'Ajuntament també», lamenta Barrio.

Des de l'entitat veïnal al·leguen que un centre d'aquestes característiques «farà morir el Parc Francolí». L'entrada al recinte s'ubicarà de cara al parc i el veïnat tem que augmenti la inseguretat de la zona, on també s'hi ubica una escola i una llar d'infants. «Hem reclamat que canviï d'ubicació i que es faci al nostre barri el fòrum de la Justícia, però ni una ni l'altra», denuncia. 

Els veïns del Parc Francolí preveuen mobilitzacions per posicionar-se en contra del Centre Penitenciari Obert de Tarragona.
Els veïns del Parc Francolí preveuen mobilitzacions per posicionar-se en contra del Centre Penitenciari Obert de Tarragona. | Veïns Parc Francolí

 

Reunió amb l'alcalde Ricomà i alts càrrecs del Departament de Justícia

Aquesta setmana, pocs dies després que s'hagin licitat les obres de l'edifici, Barrio i altres membres de l'entitat veïnal es van reunir amb l'alcalde Pau Ricomà, el regidor Xavi Puig i alts càrrecs del Departament de Justícia de la Generalitat. L'objectiu de la trobada era fer arribar al govern el malestar del barri enfront el CPO. «Però es van tancar en banda. No contemplen una altra ubicació. Ha pesat més el partit que no pas la ciutadania», expressa Barrio sobre el posicionament dels alts càrrecs de l'administració i l'alcalde de Tarragona. 

Durant la reunió es va proposar als veïns de visitar altres centres d'aquestes característiques de la ciutat de Barcelona. «Insisteixen en el fet que mai ha passat res dolent ni hi ha hagut incidents. Els vam preguntar si augmentaria la vigilància policial, però tampoc. Estem molt decebuts», acaba dient Berrio. En les pròximes setmanes el veïnat decidirà quines accions s'emprendran per frenar el projecte.