A la Mora-Tamarit li surten els números per guanyar independència vers Tarragona. Abans del mes de maig de 2019, els veïns votaran en referèndum si volen convertir el barri en Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), un fet que els convertiria en entitat jurídica i els atorgaria potestat per demanar subvencions a les administracions de manera directa i gestionar una part dels impostos. L'Associació de Veïns està redactant una memòria econòmica basant-se en el pressupost municipal que demostra, segons el president de l'entitat, Francesc García, que «com els impostos aquí són cars, podríem fer coses nosaltres sols sense dependre de l'Ajuntament». D'altra banda, més d'un 50% del veïnat estaria d'acord amb aquest procés d'independència.
Ja fa temps que la Mora-Tamarit parla d'esdevenir una Entitat Municipal Descentralitzada. L'any 2013, l'entitat veïnal va aconseguir 700 signatures per reclamar a l'Ajuntament que el barri es convertís en un Òrgan de Gestió Municipal Descentralitzada. Era un primer pas per aconseguir més capacitat d'autogestió. «No ens van fer ni cas», lamentava García. Ara, la maquinària torna a estar en marxa. L'objectiu, un referèndum abans del mes de maig.
Els pressupostos diuen que la Mora-Tamarit «pot funcionar» sense Tarragona
L'Associació de Veïns de la Mora-Tamarit va demanar a l'Ajuntament de Tarragona dades econòmiques sobre les despeses i els beneficis que genera el barri. «Això va ser fa dos anys. No tenim cap resposta, i hem reclamat la informació moltes vegades», explicava García. Redactar una memòria econòmica és un dels primers passos per constituir-se com una EMD.
Com que les dades no arriben, els veïns s'han de basar en els pressupostos de l'Ajuntament per tenir una «petita idea» del que representa la Mora per Tarragona a nivell econòmic. «Encara estem treballant, però pel que hem vist, els números ens surten. Podem fer coses sense Tarragona», informava el president de l'entitat veïnal.
«Al referèndum crec que tindríem més del 50% de vots favorables»
La Mora-Tamarit té una població d'uns 2.000 habitants. Per tal que esdevingui una EMD, caldria reunir en el referèndum més del 50% dels vots favorables. L'Associació de Veïns ja va sondejar la proposta amb una recollida de signatures l'any 2013. En van acumular més de 700 i la població no arribava als 2.000 habitants. Per això, Francesc García està «convençut» que l'aposta per convertir-se en EMD tiraria endavant. «Tindríem els vots necessaris», sentenciava, i afegia: «La gent està molt farta. Estem oblidats per l'Ajuntament de Tarragona».
En cas d'aconseguir ser una EMD, la Mora-Tamarit podria demanar subvencions de manera directa a les administracions i gestionar una part dels seus impostos. «Tarragona no es veuria afectada, al contrari, guanyaríem tots. Nosaltres no volem independitzar-nos, només volem més recursos», aclaria el dirigent veïnal.
La Mora-Tamarit, un barri sense metge i amb greus problemes de canalització
La Mora-Tamarit, tot i tenir una xifra d'habitants més gran que la majoria de pobles de Catalunya, no compta amb un consultori mèdic al barri. Aquesta és una de les principals reclamacions del veïnat. D'altra banda, fa anys que esperen una remodelació de les pistes esportives i una millora en la canalització de l'aigua.
El canal del barri comunica directament amb la platja i desprèn fortes olors, a més de facilitar l'aparició de mosquits en totes les èpoques de l'any. Amb les darreres pluges, la situació s'ha agreujat. Els veïns fa anys que ho reclamen a l'Ajuntament, però encara no s'hi ha fet cap actuació.