Simulació del gran mural que representarà el Circ Romà de Tarraco, a la Rambla Vella

L'Ajuntament de Tarragona instal·larà un mural enorme a la Rambla Vella que simularà l'antic Circ Romà

La simulació, a escala real, vol «integrar i fer atractiu un espai abandonat» | El model s'extrapolarà a altres punts del nucli històric

Anunci sorpresa de l'Ajuntament de Tarragona: a partir del mes que ve, un mural  enorme simularà a escala real els arcs de l'antic Circ Romà i cobrirà la silueta de l'actual edifici abandonat entre la Rambla Vella i la Rera de Sant Domènec. L'actuació s'emmarca en un nou projecte per dignificar  la història de la ciutat a través dels murals i les il·lusions òptiques, i tindrà continuïtat en altres punts estratègics del nucli històric de Tarragona.

El mural  representarà fins a set arcs de la façana de l'antic Circ Romà, i partirà d'un esquema lineal cap a una imatge fotogràfica. És a dir, que des d'un primer arc a escala real anirà dibuixant la resta en perspectiva. La tècnica emprada és força recorrent en altres grans ciutats europees, s'anomena 'trompe l'oeil' (en francès, enganyar l'ull) i el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, celebra que servirà per «entendre d'una manera didàctica i propera com era el Circ Romà fa 2.000 anys», a més d'integrar un espai «que portava molts anys abandonat» a tocar del monument.

L'actuació tindrà un cost aproximat de 13.000 euros, una durada d'un mes —que farà possible que sigui una realitat a mitjans de maig, si no hi ha contratemps— i, potser el més important, s'interpreta com «el primer d'altres murals que serviran per posar en valor el patrimoni  de la nostra ciutat» des d'aquesta tècnica, segons Pinedo. La recreació s'ha fet a partir de les dades arqueològiques  conegudes i el projecte compta amb el finançament de la Fundació Mútua Catalana.