Imatge de la roda de premsa en què s'ha presentat la nova programació del Museu d'Història de Tarragona

Les novetats del Museu d'Història de Tarragona: programació estable durant tot l'any

La Torre del Pretori es convertirà en el punt neuràlgic del patrimoni a la capital tarragonina

El Museu d'Història de Tarragona tindrà per primera vegada una programació estable durant tot l'any, amb una oferta més àmplia d'activitats educatives i per a famílies. La institució, que encara està catalogada com a col·lecció, vol convertir-se en museu oficialment a mitjà termini, per tal de convertir Tarragona en una ciutat de referència patrimonial en l'àmbit nacional i internacional.


Per aconseguir tot això, s'ha renovat la imatge del Museu d'Història de Tarragona, la senyalització dels espais, alhora que es generarà una nova museïtzació. En aquest sentit, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat que «aquest és l'inici d'una nova etapa», tot remarcant el valor i modernitza el patrimoni de la ciutat.

Pinedo ha assenyalat que en un mes aproximadament es començarà a instal·lar la nova senyalització als carrers i es retiraran els tòtems antics. L'Ajuntament de Tarragona destina un pressupost de 70.000 euros a totes aquestes actuacions.

La nova museïtzació de la Torre del Pretori

L'emblemàtic espai de la Torre del Pretori esdevindrà la principal seu dels espais patrimonials de la ciutat. En aquest sentit, el Pretori tindrà una nova museïtzació, segons ha explicat Pinedo. En cada planta, s'hi ubicarà una etapa de la història de la ciutat: a la planta baixa s'instal·larà l'època romana, a la primera el món medieval, mentre que a la tercera planta la contemporània.

Segons ha explicat el responsable de Patrimoni, «falta explicar la història de Tarragona». Pinedo també ha explicat que es donarà un impuls al passi tarragoní, que permet aquells empadronats a Tarragona accedir als monuments i recintes del Museu d'Història per un preu de 6,8 euros a l'any. En aquest sentit es faran campanyes de difusió i promoció a les xarxes socials.

Finalment, el conseller de Patrimoni ha anunciat que a partir dels mesos d'estiu els equipaments del Museu d'Història modificaran els seus horaris per tal d'adaptar-los millor a la demanda turística.

Programació educativa i familiar durant tot l'any

L'objectiu del Museu d'Història i de la conselleria de Patrimoni és que Tarragona tingui una programació estable durant tot l'any en l'àmbit del patrimoni. En aquest sentit, la programació ha arrencat aquest febrer amb la quarta edició del cicle 'Quan els objectes parlen'. Així, cada primer dimecres de mes es presentarà la peça escollida a la Casa Castellarnau, la qual s'exposa durant un mes al pati del museu.

La tècnica del Museu d'Història de Tarragona, Àngels Fernández, ha explicat també que es faran cicles d'activitats de dos mesos de durada al llarg de tot l'any. Entre les propostes destaquen iniciatives com 'Un passeig modernista per gaudir' que permetran conèixer millor el Modernisme i que es farà els diumenges dels mesos de març i abril.

A l'estiu es faran activitats familiars, com per exemple una gimcana a la muralla romana, i a la tardor es reprendrà el cicle de les 'Llegendes i misteris de Tarragona', que enguany se centrarà en històries dels segles XVIII i XIX. Així mateix, tornaran les rutes teatralitzades, que incorporen enguany la proposta 'Tarragona amb els ulls de Ramon Foguet'.

A totes aquestes activitats, cal sumar altres activitats com el festival Tarraco Viva, el Congrés d'Arqueologia, La Nit dels Museus o l'aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El Museu d'Història es fixa l'objectiu de superar les xifres de visitants prepandèmia

Durant el 2021, els espais patrimonials de Tarragona van rebre 387.325 persones. En aquest sentit, El Pretori - Circ i l'Amfiteatre van ser els espais que van rebre més visitants amb 107.811 i 102.857, respectivament. Seguits per la Maqueta de Tàrraco amb 75.367, el Passeig Arqueològic amb 55.922, el Fòrum amb 26.203 visitants, la Casa Castellarnau amb 9.838 i la Casa Canals amb 9.782.

El director del Museu d'Història de Tarragona, Cristòfor Salom, ha explicat que «estem a la meitat de les visites en comparació amb un any normal, respecte abans de la pandèmia». Salom ha celebrat que les xifres de visitants estiguin remuntant després de la caiguda de l'any 2020 i s'ha fixat l'objectiu de superar els 758.401 visitants de l'any 2019.