Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Muntanyeta manté la previsió d'anar a Bonavista a partir de setembre de 2019

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral, La Muntanyeta, compta amb 99 usuaris. Traslladarà a Bonavista els serveis que ofereixen als adults: els tallers i la residència.

Imatge d'arxiu del nou edifici de La Muntanyeta a Bonavista a finals de 2016
Imatge d'arxiu del nou edifici de la Muntanyeta a Bonavista a finals de 2016 | TarragonaDigital.com

 

La Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau és, per a tots els tarragonins i tarragonines, exemple de solidaritat i entrega als altres. Ja fa més de 40 anys que un grup de vuit famílies, amb fills amb paràlisis cerebral, es van unir per evitar que els seus éssers estimats quedessin apartats de la necessària educació que havien de rebre. Aquelles vuit famílies posaren la llavor del que es coneix com la Muntanyeta.

La Muntanyeta de Sant Pere, al barri de Sant Pere i Sant Pau, és l'emplaçament de l'escola d'educació especial  concertada de l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC). Des de l'any 1981, l'APPC està instal·lada a Sant Pere i,  en els pròxims mesos, donarà un altre pas de gegant a la seva història: ampliar de nou les seves instal·lacions i aquest cop a Bonavista.

Aquesta tasca de cerca de fons per poder respondre a les necessitats creixents d'aquells i aquelles amb paràlisi cerebral tenia el rostre incansable, fins a l'any 2017, d'en Jaume Marí i, des del traspàs del recordat Jaume qui va ser nomenat 'Fill Predilecte' de Tarragona el passat mes d'abril, n'ha pres el relleu, com a gerent, Victòria Pelegrín. 

Trasllat a Bonavista el setembre de 2019

Victòria Pelegrín, preguntada sobre en quin estat es troba el nou edifici de la Muntanyeta ara a Bonavista, ha manifestat que «l'edifici avança correctament i tenim previst que, abans de finals d'any, l'edifici es veurà acabat per fora. Haurem fet tot el tancament de façanes, la part exterior de la primera i la segona planta i les finestres ja les tenim encarregades» .

«A Bonavista tenim previst poder-nos-hi traslladar a partir de setembre de 2019, a l'inici d'aquest curs no, del següent», ha explicat Pelegrín.  «Hi portarem els tallers ocupacionals i la residència, l'escola es quedarà a la Muntanyeta», ha declarat la gerent de l'Associació Provincial de Paràlisis Cerebral.

Un dels usuaris de la Muntanyeta fent teràpia amb gossos.
Un dels usuaris de la Muntanyeta fent teràpia amb gossos. | TarragonaDigital

Aquest trasllat seria el punt final a un viatge que va començar l'any 2015 quan l'ajuntament de Tarragona va cedir a la Fundació La Muntanyeta l'edifici Blanc de Bonavista, un immoble que havia sigut l'antic institut del barri i, per tant, estava molt present a la memòria de Bonavista.

Tant el govern espanyol, per la via de les subvencions a càrrec del 0,7% de l'IRPF, com el govern català i l'ajuntament de Tarragona s'han implicat, en diferents nivells de responsabilitat, en tirar endavant el nou edifici a Bonavista.

Finalitzen els tallers ocupacionals

Una usuària de la Muntanyeta en finalitzar, la darrera setmana de juliol, un dels tallers ocupacionals
Una usuària de la Muntanyeta en finalitzar, la darrera setmana de juliol, un dels tallers ocupacionals | TarragonaDigital.com

 

La Muntanyeta compta amb 99 usuaris: 46 a l'escola, 23 a la residència i 30 als tallers ocupacionals. L'edat dels usuaris va des dels 3 anys fins als 18-21. «Més enllà», ens explica la gerent de la Muntanyeta, «els pares ja han de triar entre demanar la llei de la dependència o continuar en els tallers ocupacionals però ambdues coses no són compatibles i és una pena perquè tractem amb uns nens i nenes que necessiten atenció constant, estímul constant per alentir els efectes de la paràlisi cerebral. No totes les famílies poden assumir el cost dels tallers un cop el seu fill, o la seva filla, ja ha complert més de 18 anys»

Els usuaris de la Muntanyeta són tots de la província però no tots de Tarragona: «tenim gent des del Baix Camp, a tocar amb Terres de l'Ebre, fins al Baix Penedès». Tampoc tenen tots el mateix grau d'afectació a causa de la paràlisi cerebral. Quan TarragonaDigital va visitar el centre, hi havia una noia,Inessa, que celebrava els 18 anys rodejada dels seus companys, dels seus amics i amigues de la Muntanyeta. «És una noia amb unes capacitats intel·lectuals com podem tenir tu o jo», ens van explicar des de la Muntanyeta.

La història de superació de DJ Abadia

A la Muntanyeta també compten amb en DJ Abadia, Adrià Abadia, un noi de 25 anys amb paràlisis cerebral, productor musical i que ha fet un videoclip que va presentar a la sala Bloomsbury de Tarragona a finals del mes de juliol.

El mateix dia de la visita de TarragonaDigital s'acabaven els tallers ocupacionals, «el curs», que reprendran al setembre. Vam poder veure als seus usuaris rebent teràpia amb gossos, entusiasmats en aprendre noves ordres i veure que el gos els hi feia cas; nerviosos davant la presència d'aquest mitjà, «i la foto?» ens preguntaven, i gaudint de les activitats que els hi preparen unes monitores entusiastes.

Aspace és la confederació espanyola d'entitats d'arreu de l'Estat que es dediquen a l'atenció als afectats de paràlisi cerebral. Aspace defineix la paràlisi cerebral com «aquella paraula que no entra dins el vocabulari d'uns pares il·lusionats».  La paràlisi cerebral és la principal causa de discapacitat entre nens i nenes, 1 de cada 500 la patirà i no té cura.

La paràlisi cerebral, com a mot, no té prou amplada per donar cabuda a la valentia d'aquells que hi fan front cada dia i que s'esforcen per fer que el dia a dia dels seus fills i filles sigui una mica més amable, una mica més bonic.