L'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya treballen per obrir un nou institut o institut-escola a la ciutat. L'objectiu és ampliar l'oferta educativa de secundària i oferir un nou model públic a les famílies, que «reclamen una oferta d'estudis en el mateix centre des dels 0 fins als 18 anys», tal com explicava el regidor d'Ensenyament del consistori, Francesc Roca. Encara no ha transcendit si es tractarà d'un centre nou o si s'ampliarà algun dels existents, però les intencions són clares perquè «hem de créixer al centre de la ciutat», segons el director territorial d'Ensenyament, Jean-Marc Segarra. Es tracta d'un projecte a set anys vista, però «anem molt avançats».
L'Ajuntament de Tarragona vol saber quin marge de millora té respecte a l'escolarització. El mapa que la regula es va elaborar l'any 1998. Des d'aleshores, la ciutat ha canviat notablement i han crescut barris com l'Arrabassada o la zona del Francolí. «Ens han demanat moltes vegades que fem un estudi per detectar en quins punts de la ciutat hi ha més demanda que oferta», relatava Roca. Per això, l'Ajuntament ha encarregat l'elaboració d'un estudi sobre l'escolarització i la seva zonificació a la ciutat. De fet, el consistori ja ha detectat que a la zona de Llevant «hi falta oferta de secundària». És el districte de Tarragona on obrirà en uns mesos la nova Escola Arrabassada, l'única prevista per Ensenyament en els pròxims anys.
Un nou institut o institut-escola per ampliar l'oferta educativa del sector públic
Roca assenyalava que «mai havíem estat tan a prop per treballar en l'obertura d'un institut-escola», però des d'Ensenyament, Jean-Marc Segarra obria altres opcions: «Encara no sabem si serà institut o institut-escola, hem d'acabar d'analitzar-ho». El que està clar és que ambdues administracions creuen necessari ampliar l'oferta. Amb aquest nou equipament, «cobrirem el repunt de places de secundària que sorgeix arran del "baby boom" de l'any 2006», segons detallava Segarra.
El nou centre educatiu «donarà resposta a l'increment de demanda detectat a les zones d'influència dels tres instituts públics: el Martí i Franquès, el Pons d'Icart i el Vidal i Barraquer», explicava Segarra. Es tracta d'un projecte «a set anys vista» que «dependrà en gran mesura del desbloqueig dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya». Tot i això, el director territorial d'Ensenyament reconeixia que «anem molt avançats».
Tarragona només compta, a hores d'ara, amb un institut-escola de titularitat pública. Es tracta del centre Mediterrani, ubicat a Campclar. Fa dos anys, va ampliar la seva oferta a l'Educació Secundària Obligatòria. Ara, a més d'infantil i primària, hi ha primer i segon d'ESO. «Això és el que l'any passat ens van demanar moltes famílies: una oferta pública per estudiar al mateix centre des dels 0 fins als 18 anys», expressava Francesc Roca.
Un estudi determinarà en quines zones de TGN hi calen més centres educatius
Obrir un nou institut-escola a la ciutat no és l'única mesura que volen establir Ajuntament i Generalitat. Per tal de conèixer amb detall les necessitats de l'escolarització tarragonina, el consistori ha encarregat un estudi anomenat «L’escolarització a Tarragona: diagnòstic i propostes d’equitat educativa». En aquest sentit, Roca assenyalava que «si volem millorar, cal una avaluació i una diagnosi de la situació».
L'últim estudi es va realitzar l'any 1998 i «en vint anys Tarragona ha canviat molt». Per això, les dues administracions posaran de la seva part per «arribar a un consens i actuar segons ens indiqui l'estudi». El pròxim centre que obrirà a Tarragona és l'Escola Arrabassada, a la zona de Llevant.