Una senyora asseguda a un banc d'un carrer de Tarragona

Els 22 noms nous de carrers que tindrà Tarragona

Es va aprovar a la Comissió del Nomenclàtor | Es tracta dels vials del Pla d’Actuació 111 (antic PP-10) els barris de l’Arrabassada, Mas de la Pineda, PA-58 i Sant Pere i Sant Pau

Tarragona va celebrar aquest dijous la Comissió del Nomenclàtor, on es va aprovar 22 noms nous de carrers de la ciutat. En concret, són les vies del Pla d'Actuació 111 (antic PP-10), els barris de l'Arrabassada, Mas de la Pineda, PA-58 i Sant Pere i Sant Pau. Molts d'ells, dedicats a dones.

El president de la comissió i conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig  ha explicat que «tradicionalment els noms dels carrers i places de les ciutats i pobles han estat molt masculinitzats. Des de la Comissió tenim la voluntat de canviar aquesta situació, per aquesta raó hem aprovat 14 nous carrers amb noms de dones amb una contribució humana digna de ser memorada. També hem fet un petit homenatge, en forma de plaça a Sant Pere i Sant Pau, als Deportats Tarragonins als camps nazis. I finalment, hem recuperat noms de partides, camins i masos històrics per mantenir viva la memòria del nostre passat agrícola i la nostra toponímia històrica». 

Els 'nous' carrers de Tarragona

En aquesta Comissió del Nomenclàtor, es van aprovar diferents noms de carrers del barri de l'Arrabassada. En concret, es tracta dels carrers dedicats a les escriptores Maria Mercè Marçal, Anna Maria Matute i Serra, Isabel de Villena i Caterina Albert (Víctor Català).  

A l'antic PP-10 també es va aprovar que diversos carrers i places d'aquest nou barri rebin els noms de dones. Les protagonistes seran l'advocada i política republicana Victòria Kent, l'escriptora Virgina Woolf, la psicòloga Mercedes Rodrigo Bellido, la tarragonina jutjada per bruixeria Antònia Pentinada, la jurista i escriptora gallega Concepción Arenal i l'escriptora, mestra i periodista Teresa Mañé i Miravet.

També hi haurà un nom dedicat a Les Veus Blanques, l’emblemàtica coral infantil de Torreforta dels anys vuitanta i noranta. A més, dues places d’aquesta zona portaran el nom de partides històriques de la zona que han desaparegut com la Terça i la Primera Parellada, i també s'oficialitzaran el carrer de la Coma i el carrer de la Partió.   

Al Pla d'acció 58, els carrers tindran noms de dones importants. Estaran dedicats a la infermera tarragonina Maria Teresa Gatell Vallvé, la també infermera Adela Simón Pera, la primera dona catalana doctora en enginyeria industrial d’Espanya Isabel de Portugal Trabal i Tallada i la professora, filòsofa i assagista espanyola María Zambrano. Un carrer d’aquest pla d’acció durà el nom del Mas d’en Garriga.  

En la comissió també es va aprovar batejar com la plaça dels Deportats Tarragonins una plaça al barri de Sant Pere i Sant Pau amb l’objectiu de perpetuar un homenatge als deportats de Tarragona, però també per donar a conèixer aquells fets tan dramàtics i per valorar la pau i la democràcia. 

Finalment, al Mas de la Pineda, es va aprovar també batejar el carrer com Mas de la Pineda.