El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la visita d'obres a les noves instal·lacions del Barnahus a Tarragona

Les obres de les noves instal·lacions de Barnahus a Tarragona es retarden

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha visitat els treballs aquest dissabte

El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i la directora de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, han visitat aquest dissabte les obres de construcció de les noves instal·lacions del servei Barnahus al Complex Educatiu de Tarragona, que estaran enllestides a la primavera, un cert retard respecte de la previsió inicial.

La visita s'ha produït en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció de l'Abús Sexual Infantil. Des de la posada en marxa d’aquesta unitat a Tarragona, el març del 2020, s’han atès 526 casos d’abusos sexuals a infants i adolescents.

Actualment, l’equip professional de Barnahus Tarragona està format per vuit persones: un coordinador, un administratiu i tres parelles formades per treballadors socials i psicòlegs. De moment, tot i el trasllat a les noves instal·lacions la pròxima primavera, no es preveu ampliar l'equip de professionals. 

Atenen 223 casos des de principis d'any a Barnahus Tarragona

El Barnahus de Tarragona ha tractat des de principis d’any 223 casos d’abusos sexuals infantils, mentre que l’any passat en van ser 197, segons les dades del Departament de Drets Socials. Es tracta d’un augment que, segons la directora de la DGAIA respon al «clima de confiança» creat a la zona que propicia denunciar aquests delictes.

En aquest sentit, Cabanes ha remarcat la importància del «treball en equip» de tots els departaments implicats en el tractament d’aquests casos, així com el coneixement per part de la societat de l’existència d’aquest servei. En aquesta mateixa línia, el conseller Carles Campuzano, ha insistit en la necessitat d’aplicar polítiques de prevenció per evitar noves situacions d’aquest tipus.

El conseller de Drets Socials ha anunciat que la implementació del servei de Barnahus s’avançarà un any a totes les vegueries catalanes. En aquest sentit, Campuzano ha assenyalat que el servei s’oferirà en centres provisionals mentre, en paral·lel, es treballarà amb la construcció dels definitius

Un conte dirigit a les víctimes d’abusos sexuals infantils

En el marc de la visita a les futures instal·lacions tarragonines d’aquesta unitat, s’ha presentat el llibre 'Anem a la Barnahus', que pretén familiaritzar els nens i nenes amb el projecte i que el vinculin als professionals que hi treballen.

En aquest sentit, també inclou diverses activitats per promoure la comunicació i la confiança en els infants que poden haver patit abusos sexuals.