Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

«No et rendeixis mai», el programa d'inserció laboral per joves amb discapacitat

El projecte itinerant de la Fundació ONCE ha fet parada a Tarragona i ara visitarà Reus i Cambrils

Els orientadors d'Inserta que han estat a Tarragona dins del camió
Els orientadors d'Inserta que han estat a Tarragona dins del camió | Caralp Mariné

 

«Qui no és discapacitat? Sempre hi ha algun àmbit de la vida pel qual no estem capacitats», reflexiona Eduardo Plaza, un dels coordinadors del projecte itinerant de l’entitat Inserta, de la Fundació ONCE. Plaza viatja amb tres companys més a dins d’un camió durant més de dos mesos per apropar als joves amb discapacitat que es troben a l’atur, al món laboral.  La idea és que els joves s’aproximin al camió, s’inscriguin a la seva base de dades i gaudeixin de l’assessorament personal que l’entitat ofereix per ajudar-los a trobar feina. Inserta ja ha passat per Tarragona i ara anirà a Reus i Cambrils.

Inserció laboral per persones amb discapacitat

L’entitat 'Inserta Empleo' es dirigeix a persanes que tenen un 33% o més de discapacitat, qualsevol tipus de discapacitat, i que es troben en situació d’atur. La idea és ajudar a tots els que tenen entre 16 i 29 anys a poder trobar una oportunitat i orientar-los laboralment. La manera? Apropant-se a la societat. Per això viatgen amb un camió per tot el territori. Ja han passat per Tarragona on han pogut assessorar a un grup de joves, i els pròxims 13 i 14 d’agost seran a la plaça de la Llibertat de Reus, i el 16 i 17 a la plaça de l’Ajuntament de Cambrils.

Imatge del camió aparcat a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer a Tarragona
Imatge del camió aparcat a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer a Tarragona | Caralp Mariné

 

L’entitat està en contacte permanent amb les empreses que volen cobrir places laborals i que necessiten perfils com els que ells tenen a les seves bases de dades. Sempre que una empresa necessita algú, els fan arribar els currículums de tots aquells perfils que encaixen. És així com han ajudat a més d’un jove a trobar feina. El més important, però, explica Plaza, no és que trobin o no feina, sinó l’empenta que els donen.

L’altra cara de la discapacitat

«A vegades els joves es focalitzen més amb allò que els incapacita i no amb el talent que tenen», explica Plaza. La discapacitat, explica, afecta un compartiment de la vida de la persona, però ni molt menys l’incapacita per altres coses, com ara treballar i per això és tan important reforçar el talent i tot allò que saben fer aquest perfil de persones. «En molts casos els falta motivació i donar el primer pas per poder fer allò que volen», explica aquest orientador.

Per això bona part de la tasca que fan aquests dies és orientar-los. «Els ensenyem a veure en què són bons, a descobrir allò que saben fer», explica. L’objectiu és ajudar que canviïn d’actitud per poder enfrontar les entrevistes de treball pensant que podran fer-ho.

Imatge d'un taller realitzat per Inserta dins del camió
Imatge d'un taller realitzat per Inserta dins del camió | TarragonaDigital.com

 

Després duen a terme tallers per intentar ajudar-los a descobrir el talent de cadascú. Una vegada estan motivats i saben allò que se’ls dona bé els orienten per poder escollir el camí que volen seguir i donar el primer pas. «El millor resultat de la feina que fem és veure com marxa la persona que passa per aquí. És una persona totalment transformada, animem a tothom a visitar-nos», diu orgullós Plaza.

Empreses i societat, un cavi de mirada cap a la discapacitat

Però no sempre és fàcil. La inclusió no consisteix només a ajudar als joves a canviar de mirada i trobar feina, sinó que és la societat i en aquest cas les empreses les que també han de començar a viure la diversitat com una font de riquesa. «El principal mal de la societat és la ignorància i en aquest cas posa en un mateix sac totes les discapacitats», critica Plaza. «La discapacitat afecta a una parcel·la de la vida, no a tot», insisteix. Per sort, explica «hi ha empreses que han vist que la diversitat enriqueix».