Pla obert de dos voluntaris de Creu Roja atenent un sensesostre durant l'Operació Iglú de Tarragona

Primera nit de l'Operació Iglú a Tarragona: 13 sensesostre atesos

Quatre de les persones ateses han acceptat traslladar-se a una pensió, mentre que la resta ha preferit seguir dormint al carrer

Les baixes temperatures que s'estan registrant aquests dies ha fet que l'Ajuntament de Tarragona hagi activat l'Operació Iglú, que aquest dijous a la nit ha atès 13 persones sense llar, que viuen als carrers de la ciutat. Quatre voluntaris de Creu Roja i tres de Protecció Civil, amb el suport d'una patrulla de la Guàrdia Urbana, s'han dividit en dos equips i han pentinat les zones nord i sud de la ciutat.

De les 13 persones que s'han atès, quatre d'elles han accedit a allotjar-se en una pensió, mentre que la resta han preferit continuar dormint al carrer, tot i que han acceptat mantes, roba d'abric, guants o begudes calentes per escalfar-se. En aquest sentit, Omar Kassem, voluntari de Creu Roja, ha explicat «és un bon senyal que la gent vulgui anar a la pensió, fins ara hem fet una bona feina».

Dues hores de recorregut pels carrers de la ciutat

El dispositiu Operació Iglú ha començat al voltant de les 11 de la nit a la Part Alta —amb quatre graus de temperatura— i s'ha tancat dues hores després a les platges del Miracle i de l'Arrabassada. Els voluntaris s'han dividit en dos equips, que s'han retirat al voltant de la una de la matinada, mentre que la patrulla de la Guàrdia Urbana, però, ha allargat la seva operativa unes hores més.

En aquest sentit, el sergent de la policia tarragonina, Gustavo Citores, ha indicat que «pensava que hi hauria més usuaris que requerien el servei, però ha estat una nit bastant tranquil·la».

Per la seva banda, el voluntari Omar Kasser ha explicat que «contràriament al que ens pensàvem hem trobat més persones a la Part Baixa, mentre que a la Part Alta —on habitualment hi ha quatre o cinc persones— n'hem trobat una, i una altra que no ens l'esperàvem».

La pandèmia ha canviat el perfil dels sensesostre

La pandèmia que va esclatar fa gairebé dos anys ha canviat el perfil dels sensesostre, segons ha assenyalat Kasser. Ara, es troben persones més joves —d'entre 30 i 35 anys— i menys estrangers. Així mateix, també s'ha reduït la presència de dones. En aquest sentit, el voluntari de Creu Roja ha assegurat que ja no es dona la imatge «d'una persona sensesostre dormint en un caixer amb el gos».

Entre altres coses, perquè el massiu tancament d'oficines bancàries ha portat les persones que no tenen llar a ocupar habitatges o locals. «Abans anàvem de caixer en caixer i de banc en banc i sempre hi havia algú, ara hi ha pocs caixers i en aquests s'aglutina més gent», ha detallat Kasser.