Pla general de la Torre de Minerva, a la muralla romana de Tarragona, coberta per la bastida i les obres paralitzades, amb uns turistes

Operaris foraden la muralla de Tarragona i el relleu de Minerva que havien de restaurar

L'Ajuntament tarragoní avisa que prendrà mesures davant d'«un atemptat contra el patrimoni històric»

Important cop contra el patrimoni romà de Tarragona. Els operaris que han muntat la bastida que ha de permetre fer els treballs de restauració de la Torre de Minerva de la capital tarragonina i del relleu dedicat a la deessa han foradat els monuments, segons ha avançat el digital 'Porta Enrere' i ha confirmat l'Ajuntament de Tarragona i l'empresa encarregada dels treballs.

En aquest sentit, per tal de fixar l'estructura metàl·lica s'han fet dotze forats a la torre —que forma part de la muralla del segle II d.C.—, un dels quals sobre el relleu. Tots dos tenen un gran valor, ja que són el monument i el relleu romans més antics de la península Ibèrica.

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha afirmat que «estem consternats i prendrem totes les mesures necessàries davant aquest error tan greu, és un atemptat contra el patrimoni històric».

Forats de 10 centímetres de profunditat

L'Ajuntament de Tarragona no s'explica com una empresa experimentada en patrimoni hagi comès una «gravíssima negligència». «Són forats importants —d'uns 10 centímetres de profunditat i 15 mil·límetres de diàmetre—, és totalment inadmissible; prendrem totes les mesures necessàries perquè és un delicte contra el patrimoni», ha afirmat el conseller de Patrimoni.

«L'empresa s'ha excusat i ha demanat perdó, agraïm el gest, però no podem permetre que passi això, i estem estudiant les possibilitats judicials», ha reiterat.

Absència de tècnics municipals

Un informe intern també haurà de determinar per què no hi havia cap tècnic municipal supervisant l'actuació. «No vull avançar-me a res, l'informe ens ho dirà», s'ha limitat a dir el conseller. Aquest dijous es van reunir d'urgència amb els Serveis Territorials de la Generalitat, el Centre de Restauració de Béns Mobles i l'Arquebisbat, propietari de la torre, a fi de valorar la situació.

«Ara cal revertir el que s'ha fet, veiem possibilitats de restaurar-ho de cara a dilluns», ha apuntat el conseller. De moment s'han desmuntat els ancoratges i s'ha instal·lat una estructura complementària per sustentar la bastida.

A més a més, també ha sortit a la llum el degradat estat de conservació que arrossega la torre, «unes deficiències importants», segons Pinedo, que no tenen cap relació amb la col·locació de la polèmica bastida.