Pla general del ple de l'Ajuntament de Tarragona, durant el debat d'ordenances

L'oposició de Tarragona tomba la pujada d'impostos que proposava el govern Ricomà

Els 14 vots dels partits de l'oposició impedeixen l'increment de l'IBI i la brossa

El govern municipal de Tarragona no podrà incrementar els impostos després del vot en contra de l'oposició en el plenari extraordinari celebrat aquest dimarts. Els vots contraris del PSC, Ciutadans, En Comú Podem, PP i els dos regidors no adscrits —Sònia Orts i José Luis Calderón— han tombat la proposta del govern Ricomà d'apujar un 3,9% l'IBI i un 5% la taxa de la brossa.

En un plenari tens, que ha comptat amb la presència de diversos veïns entre el públic, el govern municipal ha retret als partits de l'oposició el seu vot contrari a l'increment d'ordenances i impostos. En aquest sentit, el conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, ha explicat que la no aprovació suposarà que el consistori deixi d'ingressar 2,6 MEUR i que de cara l'any que ve només hi hagi 800.000 euros per despesa corrent.

Fortuny ha xifrat les necessitats de l'Ajuntament de Tarragona per completar el pressupost del 2022 en més d'11 milions d'euros. El conseller de Serveis Centrals ha defensat que els impostos que es volien incrementar «graven la propietat, no a tota la ciutadania». Els partits de l'oposició, per la seva banda, han denunciat la mala gestió del govern municipal.

Ricomà carrega contra l'oposició: «Tirarem endavant i ens sortirem»

En la intervenció que ha tancat el plenari extraordinari, l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha carregat durament contra els partits que han votat en contra de la proposta del seu govern per incrementar la taxa de la brossa i l'IBI. En aquest sentit, ha assegurat que «tots els ajuntaments tenen problemes, però no tenen l'oposició que té Tarragona, amb bloqueig constant».

Ricomà ha posat sobre la taula «els intents reiterats de fer mocions de censura», alhora que ha recordat que «a Tarragona, en altres èpoques, l'oposició va ajudar». L'alcalde, visiblement molest, ha assegurat que «durant tota la pandèmia, no hi ha hagut cap proposta constructiva de l'oposició i ara, parlem de com superar aquesta situació estructural i tampoc hi ha hagut cap proposta».

El batlle ha dit que «s'han entestat a afeblir aquest govern, però tirarem endavant i ens en sortirem. Tarragona tindrà Cavalcada de Reis i també hi haurà Carnaval».

Els partits del govern assenyalen els partits de l'oposició

Xavi Puig, portaveu d'Esquerra, ha demanat l'oposició a deixar el carnet dels partits al calaix i pensar en la ciutadania, assegurant que la proposta que es posava sobre la taula era congelar tots els impostos i taxes, a excepció d'IBI i brossa. Puig ha dit que afronten una crisi de finançament municipal a causa de la inflació, els deutes heretats i la reducció dels ingressos procedents de la Canonja.

El portaveu republicà ha recordat que l'increment d'IBI i brossa només suposaria augmentar la recaptació per cada casa en poc més de tres euros. Per la seva part, la consellera de la CUP Inés Solé ha dit que l'actual situació, que segons ella prové de l'herència d'altres governs, «és un problema de ciutat» i que és necessari tenir «un pressupost per atendre les necessitats més importants dels tarragonins».

Des de Junts per Tarragona, Dídac Nadal ha assegurat que la situació que s'ha tractat al ple «és herència del contracte de la brossa de l'anterior govern, que fa molts anys que patim». Així mateix, ha dit que «els grups de l'oposició han sobrepassat els límits de la política, que és posar la ciutat per davant de tot».

Per últim, el regidor no adscrit, Hermán Pinedo ha acusat l'oposició de jugar amb les activitats de la ciutat. Pinedo també ha assegurat que és «important» disposar de diners per afrontar les despeses.

Ramos: «La ciutadania no pot patir la mala gestió del govern Ricomà»

Els grups de l'oposició no s'han mogut de la seva posició de votar en contra de l'increment de l'IBI i la brossa tot i les crides que s'havien fet els darrers dies des del govern municipal. La portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha manifestat que «la ciutadania de Tarragona no pot patir la mala gestió del govern Ricomà».

En aquest sentit, Ramos ha afegit que l'actual govern municipal —format per ERC, Junts, CUP i el conseller no adscrit Hermán Pinedo— «no té cap estratègia en matèria de política fiscal». La portaveu socialista ha demanat que el consistori estalviï en altres partides, alhora que ha lamentat que s'amenaci amb la Cavalcada de Reis.

Des de Ciutadans, Lorena de la Fuente ha assegurat que la pujada d’impostos pot suposar «la sentència de mort» per a molts negocis i la ruïna per a moltes llars tarragonines.

Aguilar: «Només hi ha amenaces»

Carla Aguilar, portaveu d'En Comú Podem, que fins fa pocs mesos formava part del govern municipal, ha explicat el seu vot en contra a la proposta perquè «és un govern que ara té més mans, però amb menys consens. No hi ha proposta en què es vol invertir, només hi ha amenaces». Així mateix, ha dit que «no sabem quina proposta de pressupostos hi ha».

Des del PP, el seu portaveu José Luis Martín, ha retret al govern de Ricomà que l'actual situació és un exemple de «la seva incapacitat per gestionar la ciutat», tot afegint que «mostrem la mateixa comprensió que va tenir vostè quan estava a l'oposició».

Finalment, la consellera Sonia Orts ha assegurat que «la voluntat d'apujar impostos és conseqüència de la mala gestió d'Esquerra i els seus socis».