La plaça del Mercadal de Reus, amb l'Ajuntament al fons

L'Ajuntament de Reus congelarà els impostos i les taxes el 2023

El govern ha anunciat que congelarà les ordenances fiscals | No s'apujaran els impostos municipals ni les taxes de les empreses i els organismes autònoms

L'Ajuntament de Reus optarà per congelar les ordenances fiscals durant el 2023. Així ho ha anunciat el govern local per boca de la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Aquest dilluns el govern ha tret pit de la «bona salut financera» del consistori.

«Té múscul econòmic en aquest moment fruit de moltes operacions que s'han fet», ha reivindicat Pellicer. Ha recordat que «hem reduït el deute municipal en un 70% en nou anys», una fita que considera que demostra la rigorositat de la seva gestió. També l'apunta com el motiu pel qual tant l'Ajuntament com les empreses municipals tenen capacitat inversora.

De cara al 2023, doncs, les ordenances fiscals de Reus no s'apujaran. Una decisió que, segons Pellicer, vol servir per ajudar les famílies de la ciutat davant la inflació i la crisi que s'està vivint novament. «Malgrat tots aquests increments, els impostos i les taxes municipals tindran increment zero l'any que ve a Reus», ha sentenciat.

Tampoc s'apujaran les tarifes dels serveis que ofereixen les empreses municipals i els organismes autònoms. L'alcalde assegura que «ho fem amb sensibilitat social, com a mesura de suport a les famílies, als treballadors i a les empreses de la ciutat». Ha reivindicat, novament, que «ho fem perquè podem fer-ho», en relació amb la salut financera de Reus.

Encara que es congelin, les ordenances fiscals han de passar pel plenari municipal, on el govern de JxR-PDECat, ERC i Ara Reus té majoria absoluta. La previsió és que es votin durant la sessió del mes de novembre juntament amb l'expedient de pressupostos per al 2023. Pel que fa a les ordenances fiscals, l'oposició en general fa temps que carrega contra la pressió fiscal que consideren que el govern exerceix sobre la ciutadania de Reus.

Una pressió que la mateixa regidora d'Hisenda ha negat cada vegada que se li ha plantejat, especialment comparant-la amb municipis similars. Pel que fa als comptes municipals, el PSC va presentar la seva pròpia proposta la setmana passada. D'aquesta manera, els socialistes volen marcar perfil, però també reivindicar la manca de capacitat de negociació que sempre han criticat al govern.

No són l'únic grup de l'oposició que, repetidament, han reclamat poder plantejar i debatre propostes polítiques. Com han insistit, el govern es limita a recordar-los els períodes d'al·legacions corresponents. Un espai on només es poden fer aportacions i correccions tècniques, però no propostes en si.

Mariluz Caballero ha assegurat que «no tinc cap proposta concreta, tenen més informació vostès —la premsa— que jo com a regidora i el mateix govern». Tot i això, manté que «sempre dic que la meva porta està oberta per a qualsevol proposta de qualsevol grup de l'oposició». «Si ens fan propostes, seran estudiades», ha afirmat.