Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montse Bertran, presidenta dels paradistes del Mercat Central, reclama una reducció del preu del pàrquing.

Els paradistes denuncien que mantenen el pàrquing «deficitari» del Mercat Central amb preus «abusius»

La presidenta de l'Associació de Paradistes, Montse Bertran, valora positivament l'arribada del carilló i anuncia que «aviat» hi haurà consens sobre l'obertura dels dissabtes a la tarda

Montse Bertran, presidenta dels paradistes del Mercat Central, reclama una reducció del preu del pàrquing.
Montse Bertran, presidenta dels paradistes del Mercat Central, reclama una reducció del preu del pàrquing. | Àngel Ullate

 

Els paradistes del Mercat Central de Tarragona reclamaran al nou govern municipal una reducció del preu del pàrquing, que consideren «desorbitat». Actualment, la despesa d'aparcament dels clients —que estacionen a preu reduït si compren al Mercat— és finançada pels comerciants, que paguen en proporció als metres quadrats de botiga. La presidenta dels paradistes, Montse Bertran, denuncia que «nosaltres som els que mantenim aquest pàrquing, que és deficitari». Bertran es reunirà amb el nou equip de govern quan s'hagi constituït l'Ajuntament. Serà aleshores quan transmetrà també la decisió presa pels 47 paradistes en relació a l'obertura dels dissabtes a la tarda, que ha estat polèmica des de l'obertura del nou mercat. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El pàrquing del Mercat, un aparcament «deficitari» que «es manté gràcies als paradistes»

Montse Bertran és la presidenta dels paradistes del Mercat Central de la ciutat des del mes d'abril de l'any passat, quan va rellevar Maria Virgili. El balanç d'aquest any de presidència és «positiu», assegura, i constata l'increment de les vendes que va començar poc després de la inauguració del nou edifici. El problema més «greu», a hores d'ara, és el preu que els paradistes paguen pel pàrquing. «És desorbitat i il·lícit», denuncia. 

Per tal que la clientela tingui un preu d'aparcament reduït quan arriba al Mercat Central per comprar, els paradistes han d'absorbir el cost del pàrquing que no abonen els compradors. Aquesta quantitat és proporcional als metres quadrats de parada i es divideix entre les 47 botigues de l'interior.  «Tot ha estat molt car: el lloguer, la llicència de concessió, les parades... Aquesta despesa és abusiva i només serveix perquè nosaltres mantinguem el pàrquing», manifesta Bertran. 

Els paradistes es reuniran amb el nou equip de govern —sigui socialista o republicà— tan aviat com sigui possible. L'objectiu és que aquest preu es redueixi «o que augmentin la borsa actual», diu Bertran. A més, si els paradistes volen fer ús del pàrquing pels seus vehicles particulars, l'abonament és el mateix que per a la resta. «Només tenim dues hores de càrrega i descàrrega. Res més», detalla. 

Montse Bertran és filla del que va ser el primer president dels paradistes del Mercat, Josep Maria Bertran.
Montse Bertran és filla del que va ser el primer president dels paradistes del Mercat, Josep Maria Bertran. | Àngel Ullate

 

Sondeig entre els paradistes per decidir si els dissabtes a la tarda obrirà el Mercat Central

Un dels temes més polèmics des que va obrir el nou Mercat Central ha estat el funcionament de les parades els dissabtes a la tarda. Segons el contracte signat pels paradistes amb Espimsa, l'empresa municipal que gestiona l'espai, han d'aixecar la persiana un 60% dels establiments.  A hores d'ara, només 3 o 4 ho fan. Per aquest motiu el consistori va sancionar diverses botigues. 

Durant aquestes setmanes, des de l'associació han engegat un sondeig perquè els paradistes prenguin una decisió. «Escollim democràticament i trobarem una solució per tothom. Anem tots a una», manifesta Bertran. La decisió presa es transmetrà a l'equip de govern i a Espimsa durant la reunió, quan intentaran trobar una solució al conflicte. 

Montse Bertran durant la conversa amb TarragonaDigital a l'interior del Mercat Central.
Montse Bertran durant la conversa amb TarragonaDigital a l'interior del Mercat Central. | Àngel Ullate

 

El carilló, un reclam turístic que porta gent al Mercat a les 12 i a les 18 hores

El rellotge carilló ha estat un dels projectes estrella del mandat de Josep Fèlix Ballesteros i en el qual hi ha tingut un paper molt important Elvira Ferrando, fins ara regidora de Comerç i presidenta d'Espimsa. El cost del mateix —gairebé 100.000 euros— ha estat molt criticat, però des de dins del Mercat Central es defensa l'element. «Podrà agradar més o menys, però diàriament, a les 12.00 hores i a les 18.00 hores, hi ha gent mirant-se el carilló. S'ha notat molt la seva arribada», expressa Bertran. 

La presidenta també defensa la tasca de Ferrando i assegura que «li ha donat 'glamour' a l'edifici». «És una persona molt dinàmica i només per això ja és vàlida. Dels errors no en puc parlar perquè no tinc res contra ella», afegeix. 

La plaça Corsini, parcialment plena per veure en acció el carilló durant les festes de Nadal.
La plaça Corsini, parcialment plena per veure en acció el carilló durant les festes de Nadal. | TarragonaDigital

 

Venda per Internet i fires, objectius dels paradistes

Els reptes de futur dels paradistes són clars: augmentar la venda per Internet i fer-se amb les fires que arribin a la plaça Corsini. «No podem permetre que venguin productes de fora a la nostra plaça. A Corsini hi ha d'haver el nostre producte», recalca Bertran. La presidenta ha estat una de les impulsores de la plataforma de venda per Internet, on s'han adherit 13 botigues del Mercat Central. L'objectiu és que de mica en mica les vendes pugin i que el mercat es modernitzi, un fet «primordial», acaba dient Bertran.