Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà

Canvi històric a l'Ajuntament de Tarragona: Pau Ricomà (ERC) ja és alcalde

La sessió de constitució del nou plenari municipal ha començat passades les 12 del migdia | L'antic alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, inicia el mandat com a cap de l'oposició

Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà
Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà | Àngel

 

A un quart de dotze del migdia, l'Ajuntament de Tarragona bullia d'activitat. L'ocasió s'ho mereixia: Tarragona, dotze anys després, canvia de govern municipal i no és un canvi qualsevol: ERC recupera l'alcaldia de la ciutat i ho fa 80 anys després del darrer batlle republicà que tingué la capital del sud de Catalunya.  

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Pau Ricomà (ERC) ha pres el relleu a Josep Fèlix Ballesteros (PSC) que, tot i passar a l'oposició, no ha perdut el somriure en les capelletes dels companys de partit, antics regidors i ara diputats, que els socialistes han organitzat per no deixar sol a Ballesteros en un moment difícil de la seva carrera política.

Pel mig de la sala de plens, Hermán Pinedo (Podem Tarragona), que forma part del nou govern  tarragoní, ha saludat cordialment a l'alcalde sortint que rebia la salutació amb una certa fredor.Els retrets del PSC a En Comú Podem, arran de l'assemblea en la qual la coalició d'esquerres va apostar per Ricomà, i no per Ballesteros, encara estan presents entre ambdues formacions. 

Laia Estrada i Eva Miguel Gascón (les dues regidores del grup municipal de la CUP, amb samarretes amb el lema «Fem fora la màfia!» ) s'han fet fotos amb el puny alçat al bell mig del plenari municipal.  La rotonda del consistori, habilitada pel públic assistent, ha esclatat en aplaudiments quan arribava el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, arribava a la plaça de la Font.

El secretari general de l'Ajuntament dirigeix l'inici de la sessió

El secretari general del consistori tarragoní, Joan Anton Font, ha pres la paraula per explicar quin seria el procediment a seguir pel plenari de constitució. Primer s'ha constituït la Mesa d'Edat, formada per Manel Castaño (ERC), el regidor de més edat) i Mario Soler (PSC), fill de l'enyorada regidora de Benestar Social Ana Santos traspassada a finals del darrer mandat municipal.

Un cop constituïda la Mesa d'Edat s'ha procedit a la promesa, o jurament, del càrrec per part dels 27 regidors, dividits en cinc grups municipals, que formen el nou plenari municipal. Aquest procediment ha transcorregut amb una certa tranquil·litat fins a la intervenció de la regidora d'ERC, i senadora, Laura Castel qui s'ha compromès «a treballar per la llibertat dels presos polítics i els retorns dels exiliats i exiliades». Aquest apunt ha fet esclatar al públic assistent en crits de «Llibertats presos polítics!». El nou alcalde, Pau Ricomà, s'ha manifestat en la mateixa línia.

Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà
Imatge del ple de constitució del nou Ajuntament de Tarragona | Àngel Ullate

 

També han sigut destacables els tímids xiulets que han rebut Ballesteros i la seva número dos, Begoña Floria, qui ha vist com, des de la plaça de la Font, començava una xaranga tot bon punt acabava de prometre el càrrec. Tots els regidors i regidores han rebut una medalla i la insígnia de l'Ajuntament. 

En aquestes ocasions, sessions constituents, sol ser d'interès formatiu qui jura, qui promet, i qui ho fa per «imperatiu legal», una fórmula habitual però sorprenent perquè s'entén que tot allò que es fa en una administració es fa per imperatiu legal, segons la llei. Però bé, la majoria ha promès i només Ciutadans, PP i alguns membres del PSC han jurat.

Punt final a la votació secreta per l'elecció d'alcalde

La tradició marca que la votació per l'elecció d'alcalde es faci de manera secreta però per petició del grup municipal d'ERC s'ha fet de manera ordinària, és a dir a mà alçada. S'han presentat quatre candidats: José Luís Martín (PP); Rubén Viñuales (Ciutadans); Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i Pau Ricomà (ERC).

Ricomà ha rebut els 14 vots previstos (ERC, Junts per Tarragona, CUP i En Comú Podem) i a tres quarts d'una de la tarda ha sigut proclamat com a nou alcalde de la ciutat de Tarragona

Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà
Pau Ricomà, amb la vara d'alcalde, saludant des del balcó de l'Ajuntament de Tarragona | Àngel Ullate

 

En el moment de l’explicació de vot han intervingut, de major a menor, els cinc grups municipals. Per part del Partit Popular, que ha governat en coalició amb els socialistes durant el mandat 2015-2019, ha intervingut la fins ara regidora d’Esports, Elisa Vedrina, qui ha aportat l’anècdota de la jornada en definir al batlle com «alcalde invertido». 

Vedrina ha remarcat que  «per nosaltres la moderació és un valor a salvaguardar, aquest pacte de govern entre independentistes i populistes no és la millor de les notícies».

 

«Defensem un projecte de ciutat compromès amb la convivència i la cohesió»

Els quatre grups que han votat a favor de la proclamació de Pau Ricomà com alcalde han mantingut, com ha succeït al llarg de la campanya electoral, discursos molt semblants, sobre eixos (major participació ciutadana, govern obert i implicat en la ciutat, entre altres) ja explicats en les darreres setmanes.

Tarragona comença el mandat amb un govern de nou regidors (set d’ERC i dos d’En Comú Podem) i queda el dubte si la CUP entrarà o no al cartipàs municipal. Laia Estrada, portaveu dels anticapitalistes, ha deixat la porta oberta, «som aquí per ajudar a construir l’alternativa a la Tarragona desballestada», però també ha remarcat que si no entren, «tampoc passaria res. Nosaltres no hem fet un pacte d’odi, com diuen alguns, hem fet un pacte d’amor a Tarragona i, perquè estimem la nostra ciutat, ens hem posat d’acord per fer-vos fora».

Xavi Puig (portaveu del grup municipal d’ERC) i Pau Ricomà han fet discursos molt semblants, presentant al plenari municipal «una política republicana on la prioritat és defensar un projecte de ciutat compromès amb la convivència i la cohesió». «La Tarragona que volem és una Tarragona pròspera, justa i cohesionada, on ningú se senti de fora i aquesta Tarragona l’hem de construir entre totes i tots» ha manifestat el nou batlle de la ciutat.

Els seus socis de govern, En Comú Podem, s’han posicionat en una idea de Tarragona molt semblant a la dels republicans. La portaveu de la coalició d’esquerres, Carla Aguilar, ha assegurat que  «amb l’acord programàtic amb ERC podrem fer de Tarragona una ciutat valenta i feminista, podrem apropar les institucions a les persones».

Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà
Ricomà agafa el relleu de Ballesteros al capdavant de l'Ajuntament de Tarragona | Àngel Ullate

 

Rubén Viñuales: «M’han insultat en entrar»

La part més humana, el discurs més sentit, més enllà de la lògica emoció del nou batlle tarragoní, l’ha aportat el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, qui ha explicat que, en presència de la seva dona i les filles menors d’edat,  «una dona que anava vestida de groc, serà casualitat, m’ha insultat. Estic segur que, personalment, el senyor Pau Ricomà ho rebutja però què passarà a partir d’ara?».

El portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal, la darrera formació que es va posicionar públicament a favor de fer Pau Ricomà alcalde, ha anunciat, durant el seu discurs d’explicació de vot, que  «no defallirem amb intentar tenir un govern que s’impliqui amb la ciutat. Les cadires sempre han estat fora dels nostres objectius. Senyor Ricomà, li desitjo sort però tingui clar que no permetrem que caigui en els errors de l’anterior govern».

I pel que fa als socialistes, la seva portaveu Sandra Ramos, ha acabat la seva intervenció amb paraules  «d'apreci pel nostre alcalde Josep Fèlix Ballesteros, et trobarem a faltar!»