Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els pilons del carrer Compte es tornaran a pintar aquest dissabte, 6 de juliol, en el marc de la 13a Pilons Parade.

El carrer dels «pilons pintats»: un mirall de l'estat de la Part Alta de Tarragona

Aquest dissabte, en la 13a edició de la Pilons Parade, 45 dels 46 pilons del carrer Comte es repintaran | En aquest punt del nucli antic hi ha fins a tres edificis abandonats

Els pilons del carrer Compte es tornaran a pintar aquest dissabte, 6 de juliol, en el marc de la 13a Pilons Parade.
Els pilons del carrer Comte es tornaran a pintar aquest dissabte, 6 de juliol, en el marc de la 13a Pilons Parade. | TarragonaDigital

 

El carrer Comte de la Part Alta de Tarragona és un mirall de l'estat del nucli antic de la ciutat. En la darrera dècada, aquest punt s'ha convertit en un  reclam turístic pels seus 46 pilons pintats, que es barregen entre edificis abandonats i brutícia. Aquest dissabte, 6 de juliol, el carrer es tornarà a omplir per celebrar la tretzena edició de la International Pilons Parade. Es repintaran totes les estructures de ferro menys una, indultada pel públic l'any passat. A més, es retrà homenatge a Eduard Boada i tres entitats celebraran el seu aniversari. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El carrer Comte, un espai rebatejat com a Pilon's Street

El carrer Comte s'ubica a tocar de la plaça del Pallol, perpendicular al carrer Cavallers. La seva història és de llarg recorregut: al segle XV, aquesta via ja estava reconeguda com un dels carrers de Tarragona. Sis segles més tard, s'ha convertit en un reclam turístic. No tan sols per trobar-se al cor de la Part Alta, sinó per la peculiaritat dels seus 46 pilons. 

El mes de febrer de l'any 2003, tots els veïns del carrer Comte van ser desallotjats arran de les esquerdes que van aparèixer als habitatges. Van ser provocades per un moviment en el subsòl a causa d'unes filtracions d'aigües fecals.  Fins a sis mesos més tard no hi van tornar tots, moment en què van constituir una associació d'afectats per fer les reclamacions pertinents. «Allò ens va unir moltíssim», explica Enric Prades, antic veí i encara membre de l'entitat. 

Mesos més tard, un incendi va evidenciar una altra problemàtica: l'aparcament massiu de vehicles al carrer.  Una de les cases va començar a cremar, però els vehicles d'emergència van tenir dificultats per accedir-hi. Va ser aleshores quan l'Ajuntament va decidir instal·lar els 46 pilons. «N'eren masses i de color gris, per això vam decidir pintar-los», relata Prades. En aquell moment va néixer Pilon's Street i la festa de Sant Agapito Bis. Era l'any 2006. 

Imatge del carrer Compte de la Part Alta de Tarragona, on els pilons pintats entre edificis abandonats actuen com a reclam turístic.
Imatge del carrer Compte de la Part Alta de Tarragona, on els pilons pintats entre edificis abandonats actuen com a reclam turístic. | TarragonaDigital

 

Art urbà, pisos turístics i edificis abandonats

Tretze anys després d'aquell primer episodi de pintura, la International Pilons Parade s'ha convertit en una tradició. El primer cap de setmana de juliol, el carrer s'omple de ciutadans disposats a canviar l'estètica de tots els pilons menys un, indultat l'any anterior. L'espai ja és tot un reclam turístic. De fet, fins i tot les visites guiades per la ciutat passen pel carrer Comte. 

La brillantor de l'art urbà, però, contrasta amb l'estat d'un carrer «brut i abandonat», lamenta Prades. Els temps han canviat i els pisos turístics s'han fet un espai allà on abans hi vivien veïns.  A més, l'edifici que va caure arran de les esquerdes no s'ha tornat a alçar, fet que s'agreuja amb la presència de tres blocs més en estat de ruïna. 

Diversos pilons del carrer Comte, al davant d'un solar buit on abans s'hi ubicava un edifici.
Diversos pilons del carrer Comte, al davant d'un solar buit on abans s'hi ubicava un edifici. | TarragonaDigital

 

«Tenim por que ens caiguin a sobre», diu Prades, qui encerta a dir que el carrer Comte «és un reflex de la Part Alta de la ciutat». Aquest dissabte, l'espai tornarà a omplir-se —esperen entre 150 i 200 persones— per repintar els pilons. «Hem decidit que no reservarem cap piló, perquè l'any passat hi va haver gent que va quedar-se sense poder pintar», explica Prades.

La jornada començarà amb el repartiment dels pilons a les 10.30 hores i l'inici de la pintada. A les 14.00 hores, es farà entrega dels pilons convidats a les Festes de Sant Roc —175 anys—, el Ball de Gitanes —35 anys— i la Cobla Mitja Lluna —5 anys—. A més, també es pintarà un piló en homenatge a Eduard Boada, a càrrec de l'artista Antoni Alcàcer. Ja a la tarda, a les 19.00 hores, la votació per escollir el piló indultat estarà acompanyada per l'actuació d'Stromboli Jazz Band.