Imatge dels ponents de la primera sessió del procés participatiu del Pla Local de l'Habitatge de Tarragona 2020 - 2025

Els tarragonins podran dir la seva en el Pla Local de l'Habitatge 2020 - 2025

Aquest dimecres a la tarda es va fer una sessió informativa al Palau de Congressos de Tarragona, en què es van explicar les dues vies de participació per a la ciutadania

Aquest dimecres a la tarda, el Palau de Congressos de Tarragona va acollir la primera sessió informativa del nou procés participatiu del Pla Local de l’Habitatge 2020-2025. La iniciativa va servir per donar a conèixer el nou Pla, que té l'objectiu de contribuir a fer efectiu el dret de les persones a gaudir d'un habitatge digne, així com de quina manera la ciutadania podrà dir la seva. Aquesta primera trobada va estar presidida pel conseller i president del Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA), Hermán Pinedo, i la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, el Pla Local de l'Habitatge, impulsat per SMHAUSA, amb la col·laboració de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, es defineix en tres paràmetres. D’una banda analitzar i diagnosticar la problemàtica municipal en matèria d’habitatge, que amb el darrer pla (2012-2018) ha quedat obsoleta, arran dels canvis que ha sofert la ciutat. En segon lloc, posar en joc els objectius i les estratègies a seguir a partir d’ara, tenint en compte el que s’havia fet fins ara i en què es pot millorar i/o canviar. I finalment, arribar a la tercera fase, que serà la de definir i programar les actuacions municipals relatives a l’habitatge per a un període de sis anys.

Al juny, les conclusions

Durant el mes de març, es convocaran una sèrie de reunions amb diferents agents vinculats a la matèria, així com entitats i col·lectius específics, veïns i veïnes i tothom que hi vulgui participar. La previsió és que el procés finalitzi al juny, amb una presentació final de tot el treball i de les conclusions d'aquestes reunions, així com de les propostes que també es poden fer arribar en l’espai de debat en línia que ja és obert a tothom al Portal de Participació de l'Ajuntament de Tarragona. Aquestes sessions seran les dues maneres de participar en el procés que tindran els tarragonins i tarragonines.

El regidor i president d'SMHAUSA, Hermán Pinedo, va evidenciar que «tot i que anteriorment ja s’havia fet feina, ara volem definir les polítiques municipals per als pròxims sis anys, amb unes polítiques adaptades a les circumstàncies del moment i a les noves possibilitats econòmiques actuals», perquè cal incidir més en el fet que «l’accés a l’habitatge és un dret de tota la ciutadania i tot i això hi ha molta gent que no pot gaudir-ne».

Per la seva banda, la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, va destacar que «tenir cura de la ciutadania és un element indispensable per adquirir una societat més justa i igualitària i per aquest motiu és fonamental obrir aquest procés a totes les persones que són les qui pateixen de primera mà les problemàtiques actuals de l’habitatge», com són l’augment dels preus dels lloguers, els desnonaments o la degradació dels seus habitatges.