Imatge d'un edifici d'apartaments turístics a la plaça dels Carros de Tarragona

Les places d'apartaments turístics a Tarragona igualen les de càmping: n'hi ha 8.300

El sector dels pisos assoleix les 10.000 pernoctacions durant el mes d'agost i rebutja que hi hagi un excés d'oferta

Tarragona té 8.300 places d'apartaments turístics, tantes com de càmping, històricament el tipus d'allotjament més potent a la ciutat. El sector dels pisos turístics ha arribat aquest agost a les 10.000 pernoctacions, segons dades del Patronat Municipal de Turisme. Tot i això, tant els empresaris com el gerent del PMTT, Víctor Franquet, han exposat que no hi ha un problema d'excés d'oferta i han posat de manifest que hi ha «molt marge» de creixement.

En aquest sentit, Franquet ha apuntat que cal «posar en valor» els apartaments i habitatges turístics en el conjunt del turisme que arriba a la ciutat. «Sempre es parla dels càmpings i hotels, que són la principal font d'ingressos per taxa turística, però hi ha aquest nou agent que estructura l'oferta i que els tenim a Llevant, Ponent i al centre», ha exposat.

En aquest sentit, el gerent del Patronat ha reconegut que a la ciutat hi ha més turisme del que ha aparegut fins ara a les dades oficials. En aquest sentit, la col·laboració entre l'Associació d'Apartaments Turístics i Hostels de Tarragona i l'AEHT ha de permetre tenir dades més precises sobre el nombre de pernoctacions.

Les dades d'un estudi elaborat l'any 2021 per la Universitat Rovira i Virgili revela que les 8.300 places s'ubiquen en gairebé 1.900 apartaments.

El sector ha rehabilitat 55 apartaments turístics en els darrers anys

El seu president de l'Associació d'Apartaments Turístics i Hostels de Tarragona, Jordi Vilar, ha manifestat que a Tarragona «no hi ha una pressió habitacional forta», però sí que hi ha molts edificis per rehabilitar. Vilar ha defensat que els edificis i pisos que han rehabilitat per destinar-los al lloguer turístic no els han tret de l'habitatge habitual.

En concret, ha explicat que en els darrers anys el sector ha remodelat 55 apartaments amb 250 places en diferents barris. Franquet s'ha expressat en una línia similar, assegurant que «a la Part Alta hi ha hagut un creixement de població natural. Sí que hi ha gent del barri que ha marxat, però el creixement és positiu. No passa com a Barcelona on en certs barris hi ha hagut un creixement negatiu».

«Ens interessa treballar aquest turisme»

Per altra banda, Víctor Franquet ha exposat que l'estada mitjana dels turistes que visiten la ciutat de Tarragona i s'allotgen en hotels és d'1,98 nits, mentre que als càmpings i als apartaments l'estada mitjana és de cinc nits. «Ens interessa treballar aquest turisme», ha assegurat el gerent del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona.

Vidal, a més, ha remarcat que el ventall de clients és molt ampli i ha sostingut que al voltant d'un 30% dels seus clients no són turistes, sinó que són persones que fa estades més llargues. Ja sigui perquè són «treballadors temporals, gent que ve per motius sanitaris o familiars o perquè fan reformes al seu habitatge».

Els apartaments turístics il·legals es redueixen

Finalment, els empresaris han assegurat que compleixen amb la llei i que en els darrers anys la majoria dels apartaments il·legals s'han regulat i ara ja tenen llicència. En concret, Franquet ha quantificat que abans de la pandèmia s'havia arribat a un 20% de pisos il·legals, però que ara la xifra s'ha reduït fins al voltant d'un 3%. «Els que no tinguin llicència s'han d'erradicar», ha sentenciat.

Amb aquest escenari, l'Ajuntament de Tarragona haurà de determinar en el futur si fa una normativa pròpia a niell municipal que estableixi límits i fixi les característiques específiques que han de tenir aquests apartaments. Un debat que s'estudiarà a partir d'un procés participatiu que s'haurà d'articular en els pròxims mesos.